Dokonalý obrat. Muchová si zahraje finále na Roland Garros s Polkou, byla míček od prohry

Karolína Muchová odvrátila na Roland Garros světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska mečbol, po obratu ve třetím setu zvítězila 7:6, 6:7, 7:5 a postoupila poprvé do grandslamového finále. Česká tenistka vyhrála dramatický zápas na pařížské antuce po třech hodinách a 17 minutách. V boji o premiérový titul vyzve v sobotu světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Polská obhájkyně trofeje porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:2, 7:6.

„Moc vám všem děkuji,“ řekla Muchová v rozhovoru na kurtu poté, co dostala mikrofon. „Ani nevím, co se vlastně stalo. Byla tu skvělá atmosféra a fanoušci, kteří mě hnali. Je to neuvěřitelné. Snažila jsem se pořád bojovat a fungovalo to. Jsem moc šťastná,“ doplnila i za potlesku rodičů v hledišti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velká pokuta pro Spartu. Mistra stihl trest za oslavy fanoušků přímo na trávníku

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce se může stát další českou vítězkou pařížského turnaje dva roky po Barboře Krejčíkové. Poslední finalistkou na grandslamech byla před dvěma lety Karolína Plíšková ve Wimbledonu.

Vedle Krejčíkové vyhrála dvouhru na Roland Garros také Hana Mandlíková v roce 1981. Dvakrát uspěla i Martina Navrátilová, v letech 1982 a 1984 už ale reprezentovala USA. „Je snadné hrát na tomto krásném stadionu a s takovými fanoušky. Jdu si pro ručník a slyším, jak mě fanoušci povzbuzují nebo křičí mé jméno. Jsou to skvělé pocity,“ doplnila Muchová.

Vítězka lednového Australian Open Sabalenková prohrála teprve šestý ze 40 letošních zápasů a druhý grandslamový titul v sezoně nepřidá. Doplatila na 53 nevynucených chyb, Muchová jich měla o 26 méně. Češka zahrála 37 vítězných míčů, Sabalenková 44.

Muchová byla stoprocentní při využívání brejkbolů (5/5) a znovu zaujala kreativní hrou. „Slyšela jsem, že to o mě lidé říkají, ale nechci si to moc pouštět do hlavy. Snažím se hrát svou hru, pracujeme na ní a jsem ráda, že to funguje. Děkuji i mému týmu. Makáme tu všichni společně, takže je to náš společný úspěch,“ podotkla Muchová.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho držela od začátku s favoritkou krok. Ve čtvrtém gamu odvrátila dva brejkboly. Za stavu 4:4 Muchová prolomila soupeřce servis, vzápětí ale nevyužila setbol, sadu nedopodávala a rozhodlo se ve zkrácené hře. V ní česká tenistka vedla 3:0. Sabalenková sice otočila na 5:4, členka 1. ČLTK Praha nicméně zachovala chladné nervy a díky třem úspěšným míčkům za sebou ovládla tie-break 7:5. Sabalenková prohrála set poprvé na turnaji.

Drama až do konce

Vyrovnaná bitva pokračovala. Muchová se ujala vedení 2:0, Sabalenková ale otočila na 4:3. Také třiačtyřicátá hráčka světa dokázala reagovat, srovnala a opět dovedla duel do zkrácené hry. V ní Sabalenková otočila z 1:2 na 4:2 a měla dva setboly. První nevyužila a udělala dvojchybu, při servisu Muchové ale zatlačila Češku do defenzivy a po tvrdé smeči srovnala.

V úvodu rozhodujícího setu ustála Muchová první kritické okamžiky, neboť za stavu 0:1 odvracela čtyři brejkboly. Sabalenková se často hlasitě hecovala, během přestávky si i zakryla obličej ručníkem. Přesto díky brejku v šesté hře utekla do vedení 5:2. Za tohoto stavu měla při servisu Muchové také mečbol.

Češka jej však odvrátila a zinscenovala povedený obrat. V dramatické koncovce dvakrát prolomila Bělorusce servis, vyhrála celkem pět her po sobě a viditelně otřesenou Sabalenkovou dorazila na servisu čistou hrou. Po mečbolu zvedla štěstím ruce nad hlavu.

Muchová se stala teprve třetí finalistkou Roland Garros po Lotyšce Jeleně Ostapenkové (2017) a Šwiatekové (2020), která figuruje mimo první čtyřicítku světového žebříku. Obě hráčky tehdy turnaj vyhrály.

Favorizovaná Polka ve finále

Šwiateková zvládla i šestý zápas letošního ročníku bez ztráty setu, proti nasazené čtrnáctce ale musela tentokrát bojovat více než dvě hodiny. Postupem do finále si Polka zároveň pojistila první místo ve světovém žebříčku, které už drží 62 týdnů v řadě. Z tenisového trůnu ji mohla i přes svou porážku sesadit Sabalenková, pokud by Šwiateková ztroskotala v semifinále.

Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy bude na pařížské antuce útočit na třetí titul po loňském úspěchu a premiérovém triumfu v roce 2020. Celkem může svou sbírku grandslamových trofejí rozšířit na čtyři, vloni ovládla i US Open. Bilanci na turnajích velké čtyřky má nyní 60 výher a 13 porážek. Stejnou bilanci měla po 73 odehraných zápasech i Serena Williamsová.

Haddadová Maiaová byla první Brazilkou mezi elitní čtveřicí v Paříži v takzvané open éře, tedy od roku 1968. Až do minulého týdne přitom sedmadvacetiletá tenistka nebyla na grandslamech dál než ve druhém kole.