Erdogan se staví na zadní: Dokud není v Palestině mír, partnerství NATO a Izraele není možné

 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Summit NATO ve Washingtonu

Severoatlantická aliance nemůže pokračovat ve svém partnerství s Izraelem, dokud se v Palestině nepodaří dosáhnout udržitelného míru, prohlásil na tiskové konferenci při summitu NATO ve Washingtonu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informuje o tom v pátek agentura Reuters.

„Dokud nebude v Palestině nastolen komplexní a udržitelný mír, Turecko neschválí snahy o spolupráci s Izraelem v rámci NATO,“ nechal se slyšet Erdogan.

K TÉMATU: Nejméně 27 mrtvých hlásí z jihu Gazy, k útoku mělo dojít u školy

Ankara opakovaně a tvrdě kritizuje Tel Aviv za jeho postup ve válce v Pásmu Gazy. Erdogan v této souvislosti hovořil například o „brutálním vraždění civilistů“, válečných zločinech i o tom, že by Izrael měl být potrestán mezinárodními soudy.

Na tiskové konferenci turecký prezident mimo jiné oznámil, že Turecko v nejbližší době nabídne Sýrii rozhovory, které mají vést k obnovení vzájemných vztahů, které narušila syrská občanská válka.

Na summitu vystoupil například i americký prezident Joe Biden. Během ostře sledované tiskové konference uvedl, že Severoatlantická aliance je klíčová pro zajištění bezpečnosti Spojených států. Zdůraznil, že USA nikdy nenechají Ukrajinu napospas Rusku.

Vystoupil i jeho český protějšek Petr Pavel. Vrcholoví politici se podle něj bavili o tom, jak konkrétně pomoci napadené Ukrajině. „Myslím, že přes původní rozpaky, jestli bude znění dokumentu, ale i jednotlivých vystoupení, dostatečně silné pro Ukrajinu, se ukázalo, že pomoc tomuto státu byla opravdu velice silná,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Tagy: