Pavel: Ukrajině je třeba dát to, co potřebuje k obraně. Jeden stát z Evropy se držel zpátky

Prezident Petr Pavel na summitu NATO

Summit NATO ve Washingtonu

Až na jednu výjimku se všechny státy na summitu Severoatlantické aliance (NATO) jednoznačně postavily za to, že Ukrajině je třeba dát to, co potřebuje k obraně. Na závěrečné tiskové konferenci po jednání lídrů členských států aliance to řekl český prezident Petr Pavel. Na síti X poté konkretizoval, že k další podpoře napadené země se zavázaly všechny státy s výjimkou Maďarska. Podle něj je Čína bezpochyby největším podporovatelem Ruska, především v technologiích, které se mu nedostávají.

Lídři aliančních zemí se ve společném prohlášení shodli, že Čína je „rozhodujícím aktérem“ podpory ruské agrese. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po středečním jednání uvedl, že Peking umožňuje Rusku, aby v invazi do sousední země pokračovalo, a to prostřednictvím dodávek technologií dvojího použití, především mikroelektroniky využívané v moderních zbraňových systémech. Podle šéfa aliance je na Evropské unii a dalších institucích, aby na Čínu uvalovaly ekonomické sankce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další americká pomoc Ukrajině. Kyjev dostane od USA „louskače“ helikoptér i vymodlené Patrioty

Vzhledem k tomu, že Čína se zatím nijak aktivně nezapojila do konfliktu a Rusku dodává především duální technologie, není podle Pavla zřejmě na místě označit Čínu za stejnou hrozbu jako Rusko. „Na druhou stranu je potřeba, aby Čína vnímala, že podporou Ruska se sama dostává do izolace. Že se dostává na stejnou stranu těch, kdo se neštítí bombardovat civilní cíle včetně dětských nemocnic,“ řekl prezident.

Pokud chce být Čína skutečně respektovanou světovou velmocí, musí podle Pavla sama respektovat pravidla, podle kterých svět funguje od druhé světové války. Podle hlavy státu je namístě bavit se se všemi demokratickými zeměmi o společném postupu ve vztahu k Číně. „Čína by měla cítit, že jsme jednotní, protože bez toho bude fungovat podle principu ‚rozděl a panuj‘,“ dodal prezident.

Důkaz o hybridní válce Ruska proti Západu

Politici se podle Pavla bavili také o tom, jak lze konkrétně Ukrajině pomoci čelit ruské agresi. „Myslím, že přes původní rozpaky, jestli bude znění dokumentu, ale i jednotlivých vystoupení, dostatečně silné pro Ukrajinu, se ukázalo, že pomoc Ukrajině byla opravdu velice silná,“ poznamenal prezident. Úspěch Kyjeva je podle něj v životním zájmu Západu.

Ruský plán na vraždu šéfa německé zbrojovky Rheinmetall, který odhalily Spojené státy a Německo, je podle Pavla dalším důkazem, že Rusko se rozhodlo vést proti Západu nejen informační válku, ale i hybridní. „Pokud někdo pochyboval o tom, že jsou to akce, které jsou koordinované, dobře připravené, ale také řízené z nejvyšších míst Ruské federace, tak tyto akce jasně potvrzují, že tomu tak je,“ řekl prezident.

Je podle něj potřeba být opatrný a více dávat důraz na zpravodajskou výměnu informací a na spolupráci s partnery. „Rozhodně by nás to nemělo nijak paralyzovat nebo demobilizovat, protože pokud bychom to udělali, necháme Rusko dosáhnout toho, co chtělo. Naopak je potřeba dát Rusku najevo, že ani hybridní útoky, ani informační válka, ani kybernetické útoky nás neodradí od toho, abychom dělali to, co považujeme za správné,“ dodal Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Tagy: