Dolejší: Slováci se stydí přiznat, koho volí. Jsou paranoidnější než my a věří i dezinformacím

Politický komentátor Václav Dolejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

Komentátoři Dolejší a Joch o výhře Pellegriniho

Slovenští voliči se za své rozhodnutí stydí i po opuštění volebních místností, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Václav Dolejší. V souvislosti s výhrou Petera Pellegriniho v prezidentském klání připomněl i parlamentní volby v září 2023, které rovněž skončily jinak, než předpovídaly průzkumy a exit polly. Zároveň podotkl, že slovenská společnost více podléhá dezinformacím než česká.

Výsledky prezidentských voleb Dolejšího překvapily. „Dokazuje to, že lidé jsou v předvolebních průzkumech nerozhodní. Týden před hlasováním ještě třetina z nich netuší, komu hodí hlas, a je stále na vážkách,“ pronesl Dolejší ve speciálním vysílání pořadu Nový den.

K TÉMATU: Diplomatický Fiala, jásající Babiš. Slováků je mi líto, nepotěšily výsledky voleb Pospíšila

„Slovenští voliči se nejspíše stydí veřejně přiznat, komu odevzdali hlas, a to i po opuštění volebních místností při takzvaném exit pollu (průzkum mezi voliči těsně po hlasování, pozn. red.),“ myslí si komentátor.

„Už od dob epidemie covidu jsme svědky neblahého trendu: Slovenská společnost podléhá daleko více dezinformacím než česká. Je lehce paranoidní, nevěří informacím či očkování. Dnes odmítají, že Putin je agresor a Ukrajina se nachází v pozici napadené země,“ dodal s tím, že s těmito názory sympatizuje až polovina celé slovenské populace.

Argument ohledně účasti na ukrajinském konfliktu podle komentátora sehrál v klání o prezidentské křeslo zásadní roli.

Vzpomněl i na parlamentní volby u východních sousedů, které proběhly v září 2023. „Podle dat při exit pollu se nejdříve předpokládalo, že zvítězí Progresívne Slovensko. Radost ve volebním štábu strany však za pár hodin vyprchala,“ připomněl Dolejší.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsem rozčarovaný, urážku však uznávám, pronesl po oznámení výsledků Ivan Korčok

Tagy: