Hamáček: Školy se v září neměly otevřít. Děti se do tříd 2.listopadu možná nevrátí

Ministr vnitra Jan Hamáček (autor: Peter Topič/Mafra)

PARTIE Terezie Tománkové 18.10.2020

Kdyby se školy 1. září vůbec neotevřely, tak v problému nejsme. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to prohlásil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vyjádřil i pochybnost nad tím, že by se školy otevřely 2. listopadu, jak sliboval ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Roman Prymula (oba za ANO).

„Když jsme u těch chyb, jsem přesvědčen, že kdyby se školy 1. září neotevřely, tak v tom problému nejsme. Data ukazují, že to byl velmi silný zdroj nákazy,“ prohlásil v Partii Hamáček.

Ministr vnitra pochybuje, že se 2. listopadu žáci do škol vrátí. „Můj osobní názor je, že to bude velmi složité,“ uvedl. Ministr školství Plaga původně sliboval, že se začátkem listopadu děti do škol vrátí. Tento týden však připustil, že první stupeň základních škol by se otevřít nemusel. Podle ministra zdravotnictví Prymuly by se školy neotevřely „jen v případě, že by se stalo něco mimořádně vážného, například by vybuchla jaderná elektrárna“.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který byl také hostem nedělní Partie, řekl, že má doma 10letou dceru a poté, co si zažil týden on-line výuky, by byl pro, aby se školy otevřely co nejdříve. Chápe prý ale, že situace je kritická. „Nicméně je v zájmu ČR, aby školy byly to první, co se otevře,“ řekl Rakušan.

Žáci základních škol jsou doma od středy. Vláda původně rozhodla, že se třídy rozdělí na dvě skupiny a budou se střídat v prezenční a distanční výuce. Nakonec ale přistoupila k plošnému zavření škol.

Tagy: