Hamáček: Migrantům se v zimě nebude chtít cestovat. Pandemie podle mě nehraje roli

Jan Hamáček

Problém migrace

Za aktuálním nárůstem zadržených nelegálních migrantů v Česku je počasí, řekl ve středu ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj se běženci chtějí dostat do cílové evropské země ještě za počasí relativně teplého. S nástupem zimy tak Hamáček očekává, že se počet migrantů přepravujících se nejvíce v dodávkách nebo kamionech sníží. Čeští policisté letos doposud zadrželi přes 400 nelegálních běženců, loni bylo celkové číslo lehce nad hranicí dvou stovek.

„Záchyty jsou v poslední době větší, než je běžný celorepublikový průměr. S koronavirovou pandemií ale nevidím souvislost. Migranti se snaží někam dostat, ještě než bude zima. S jejím nástupem se tak počet běženců v Česku sníží, po skončení zimy se ale dá opět očekávat nárůst,“ řekl na brífinku v Siřejovicích na Litoměřicku Hamáček. Jeho vyjádření bylo spojeno s preventivní kontrolní akcí Policie ČR a Celní správy ČR.

Letos je počet zadržených nelegálních migrantů lehce nad 400, za poslední měsíc policie odhalila 111 osob. „I když bylo za loňský rok zadrženo celkově přes 200 osob, současnou situaci bych nenazýval migrační vlnou. Nárůst je spojený se zimou. Navíc nám funguje mezinárodní spolupráce s Rakouskem nebo Maďarskem. Daří se nám také zadržovat pašerácké sítě,“ prohlásil Hamáček.

Podle vicepremiéra je vybavení tuzemských policistů pro odhalování nelegálních cizinců v Česku velmi dobré. „Vybavení policie je nesrovnatelné s dobou před deseti lety. Technika je občas lepší než v Německu. Hodně jsme zainvestovali, například do schengenbusů. Jedná se o speciální vozidla, která nám pomáhají lépe identifikovat falešné cestovní pasy a jiné doklady,“ řekl Hamáček a zmínil se i o systému, jenž dokáže bez nutnosti otevření kamionu detekovat tep lidského srdce.

A kolik je v Česku aktuálně zadržených migrantů? Ředitel služby cizinecké policie Milan Majer nastínil, že kolem dvou set. „Máme zajištěno přibližně 200 cizinců v záchytných centrech, 60 jich je v tzv. karanténě, protože jsme u nich zjistili nákazu koronavirem,“ uvedl Majer.

Osm běženců v Ústí nad Labem, necelých 50 na jižní Moravě

Osm cizinců zadržela policie v neděli v Ústí nad Labem. Řidič jedoucí ze Srbska údajně o běžencích z Afghánistánu nejdříve nevěděl, přišel na ně až ve chvíli, kdy si všiml rozbité plomby u svého nákladního vozu. O týden dříve policie CNN Prima NEWS potvrdila, že zadržela dalších 24 migrantů, tentokrát v dodávce na 104. kilometru dálnice D1 mezi Jihlavou a Humpolcem.

Oba incidenty navázaly na policejní zásah ze čtvrtka 5. listopadu, kdy strážníci objevili kamion se 48 migranty. Šlo o 31 Syřanů a 17 Turků. K zadržení došlo na jižní Moravě na dálnici D2 mezi Brnem a česko-rakouskými hranicemi.

Tagy: