Babiš: Spiknutí nenávisti je jediný program opozice, Jermanová doplatila na aférky

Andrej Babiš (autor: Dan Materna/MAFRA)

Andrej Babiš zhodnotil volby

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je s výsledkem voleb do krajských zastupitelstev nadmíru spokojený. Předvolební program opozičních stran považuje za spiknutí nenávisti vůči němu a jeho hnutí. K horším výsledkům ANO ve Středočeském kraji oproti roku 2016 uvedl, že hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová doplatila na své aférky.

ANO získalo v celorepublikovém průměru necelých 22 %, přibližně o procento více než před čtyřmi lety. Zároveň vyhrálo v deseti ze třinácti krajů. „Je to skvělý výsledek, měl jsem z toho obavy. Ta masáž médií, která nebyla objektivní, byla neuvěřitelná. A nebyla to témata do krajských voleb. Dostali jsme téměř 600 tisíc hlasů, to je fantastické,“ uvedl na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Dále spokojeně sdělil: „Nebylo jasné, jestli naši voliči nepodlehli dezinformacím od různých komentátorů. Oni mají zdravý rozum a rozliší fake news od pravdy. A pokud ne, dívají se na můj nedělní pořad Čau lidi, kde se dozví, jak to doopravdy všechno je.“

Podle něj je až neuvěřitelné, že má ANO více procent hlasů než v roce 2016. „Nestačím se divit, jak všichni mluví o tom, jak porazit Babiše. Spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, je to jejich jediný program. Babiš toho v politice od 2014 udělal hodně,“ vyhranil se vůči opozičním stranám Babiš a dodal: „Všichni teď deklarují, že udělají všechno, aby nás obešli. Taková je politická realita a nám nezbývá nic jiného, než ji akceptovat, i když tomu nerozumím. Na rozdíl od opozice mohu zdokumentovat, co jsem udělal v politice od roku 2014.“

Jermanová si to pokazila aférkami

V roce 2016 zvítězilo ANO ve Středočeském kraji se ziskem 21,76 %. Letos se ale před něj dostalo hnutí Starostů a nezávislých (STAN) a také Občanská demokratická strana (ODS). Babiš to přisuzuje zejména tomu, jak se v roli hejtmanky prezentovala Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Středočeský kraj mě příjemně překvapil, je škoda, že si to paní hejtmanka pokazila aférkami. Dělala chyby, ale na druhou stranu dostala kraj do plusu. To už všichni zapomněli, jak ODS privatizovala ty nemocnice? Průzkumy odhadovaly kolem třinácti procent. Vzhledem k těm zbytečným záležitostem paní Jermanové to nedopadlo vítězně, to je škoda,“ zhodnotil Babiš letošních 18,5 % hlasů ve Středočeském kraji.

Piráty jsme brali jako spojence, teď mají jen antiBabiše

Podle celorepublikových výsledků krajských voleb 2020 jsou nejsilnější opoziční stranou Piráti, kteří získali 12 % hlasů, o devět méně než ANO. Babiš je prý do roku 2017 považoval za spojence.

„Nejsou totiž jako tradiční demokratická strana, bral jsem je jako spojence. Ale dopadlo to tak, že mají taky jen antiBabiše. Oni vůbec netuší, co znamená řídit stát. Vždyť vidíme, jak teď řídí Prahu,“ opřel se do Pirátů český premiér a předseda hnutí ANO.

Tagy: