Sníh a mráz sužují Česko. Teploty byly až 22 pod nulou, děti by neměly vycházet ven

Mráz v Česku

Také pro neděli platí po celém českém území výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným mrazem. Ten nastal zejména v Podkrušnohoří, kde teploty klesly i na −22 °C. Během odpoledne by se ale měla začít protrhávat zatažená obloha a mohlo by být i slunečno. Kvůli sněhu na vozovkách platí varování pro řidiče.

Teploty na celém území republiky jsou pod nulou, na západě Čech je až −14 °C. Podobně je tomu i na Karvinsku. Zatažená obloha by se během neděle měla protrhávat, v odpoledních hodinách by tedy mohlo být slunečno. Naopak v Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, což znamená značné nebezpečí.

Malé děti by neměly vycházet ven

Prší zejména na severozápadě republiky, ale srážek by postupem dne mělo ubývat. Nadále ale platí výstraha meteorologů před silnými mrazy, které během noci na pondělí mohou opět dosáhnout až −18 °C. Malé děti by v takových teplotách neměly vůbec vycházet ven.

Řidiči by si zase měli dát pozor na vozovkách, které jsou na většině území pokryté sněhem. Většina krajů také varuje před ledovkou. V Jizerských horách sněží, proto by řidiči měli za volantem dbát zvýšené opatrnosti. Centrální parkoviště v Bedřichově je prozatím obsazené z 90 procent, Maliník z poloviny a další parkoviště v obci téměř zejí prázdnotou. Naše hlídky situaci na místě i nadále monitorují,“ upozorňují na Twitteru policisté.

Během dalších čtyř týdnů bude nejchladněji od 1. února, denní teploty se ale zřejmě udrží nad nulou. Na začátku února očekávají meteorologové také nejvíce srážek. Celkově bude v období od 18. ledna do 14. února pršet nadprůměrně.

V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, znamená značné nebezpečí.

Tagy: