Záhadný porod v Plasích: V sektě zkolabovala matka, zasáhl „Bůh šašek“, vyvstala řada otázek

Policie řeší případ domácího porodu v sektě.

Domácí porod na Plzeňsku

V boj o život matky a novorozence se změnil domácí porod v Plasích na severním Plzeňsku. Žena byla uvnitř domu, který slouží náboženské skupině. Když záchranáři dorazili na místo, museli rodičku oživovat. Pro narozenou holčičku přiletěl vrtulník. Policisté zjišťují, co se uvnitř domu vlastně stalo.

Na to, že je žena po domácím porodu ve vážném stavu, upozornil ve vysílání na sociálních sítích muž, který v domku obývaném náboženskou skupinou společně s dalšími lidmi žije. Žena měla podle informací CNN Prima NEWS porodit při domácím porodu holčičku. Komplikace nastaly v pondělí dopoledne, když šla žena na toaletu a zkolabovala.

ČTĚTE TAKÉ: V lese na Ústecku objevili mrtvolu cizince. Pachatel ho umlátil a zakopal do země

„Já jsem ji potom oživoval. Nejevila známky toho, že by byla při vědomí, aby dýchala sama od sebe a ještě byla spojená pupeční šňůrou s miminkem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vůdce náboženské skupiny Ohnivý Drak Lukáš Stančík.

Incident poté potvrdila i policie. „V obci Plasy mělo dojít k domácímu porodu, kdy měla být rodička i dítě v ohrožení života,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Na místo okamžitě vyjeli záchranáři včetně vrtulníku. „Chtěli jí dávat elekrtrošoky. Pak se vykomunikovalo, že se musí odstřihnout pupeční šňůra,“ dodal vůdce.

Domácí porody jsou nebezpečné

Žena nebyla prvorodička. Má už dospělého syna a v minulosti pracovala jako zdravotní sestra. Když záchranáři maminku s dítětem odvezli, pokračoval vůdce náboženské skupiny, který si říká Bůh šašek, ve vysílání na internetu, a to až do chvíle, kdy na pozemek přijeli policisté. „Nyní zjišťujeme, zda došlo či nedošlo k protiprávnímu jednání,“ potvrdila Brožová.

Domácí porody ale zakázat nelze. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl profesor a porodník z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Calda. „Máme tady určitý legislativní rámec, protože když ohrožujeme plod a prakticky i své okolí, tak neděláme dobře. Žena, která se rozhodne rodit doma, riskuje jak život dítěte, tak i ten svůj,“ popsal Calda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatické policejní pronásledování v Brně. Řidič ohrozil desítky aut, chtěl se vyhnout vězení

Tagy: