Topolánek pochválil Kalouska: Byl bys dobrý premiér i prezident

Politický matador Miroslav Kalousek (TOP 09) odešel z Poslanecké sněmovny, jelikož se nechystá kandidovat v říjnových volbách. Jeho odchod tak urychlilo brzké vyhlášení voleb prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že jeho odchod ze Sněmovny neznamená odchod z politiky. Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka by byl Kalousek dobrým prezidentem.

„Musím se něčím živit, jsem mladý a cítím se v plné síle. Je několik variant, ale chci se rozhodnout s čistou hlavou, dám si pár dní pauzu,“ řekl bývalý ministr financí. Zároveň však uvedl, že jeho odchod ze Sněmovny nemusí znamenat odchod z politiky. „Odešel jsem z Poslanecké sněmovny, ale to neznamená, že nebudu dělat politiku,“ uvedl.

Topolánek: Škoda, že Kalousek není ženská

Podle Topolánka by byl Kalousek dobrým prezidentem. „Pevně doufám, že Kalousek z politiky neodchází. Já mám pár vizí: Byl by výborný premiér, což vypadá jako nepředstavitelné, dovedu si ho představit jako prezidenta a nebo někde ve velké finanční instituci – dokáže se pohádat téměř s každým a pak si podat ruku, což dnešní politici nemají,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS Topolánek.

Poklonu Kalouskovi Topolánek vystřihnul už dříve během dne ve vysílání CNN Prima NEWS. „Legenda a poslední mohykán pořádné politiky Miroslav Kalousek odchází z veřejného života. Použil bych termín poodstoupil, to mi připadá nejvhodnější,“ uvedl.

„My jsme k sobě vždycky měli blízko. To je prostě chemie, škoda, že není ženská,“ poznamenal dále bývalý předseda vlády, který se v minulosti proslavil například tím, že na Kalouska ukázal vztyčený prostředníček.

Konec souvisí se začátkem kampaně, tvrdí Kalousek

Z funkce Kalousek v úterý odešel ze Sněmovny kvůli nedávnému vyhlášení parlamentních voleb. „Rozhodnutí jsem udělal, protože začala volební kampaň. Pokládám za takticky správné, aby tam mluvili poslanci, kteří budou kandidovat,“ řekl.

Uvedl také, proč si vybral právě úterní jednání. „Dnes začínala jednat Sněmovna a přišlo mi slušné se rozloučit. Odcházím v moment, který jsem si nevybral. Když nekandiduji, pokládám za správné, abych tam nevystupoval. Volební kampaň začala 1. ledna a šlo tedy o první den, kdy jsem to mohl učinit,“ vysvětlil.

Kalousek již v létě loňského roku oznámil, že se nechystá kandidovat. „V létě jsem zdůvodnil, proč jsem se rozhodl nekandidovat – chtěl jsem pomoci vzniku koalice, ke které jsem vyzýval už v roce 2016. Ukončení mandátu souvisí se začátkem kampaně,“ řekl bývalý předseda TOP 09.

Zároveň své kolegy pochválil právě za vznik koalice. „TOP 09 by se dostala do Sněmovny i samotná, ale byla by tam jen proto, aby tam byla. Je potřeba vytvořit politickou sílu a jsem rád, že se vytvořily dva demokratické bloky a že oba mají potenciál, aby uspěly a pak spolu vytvořily demokratickou vládu,“ sdělil.

Tagy: