Kalousek věděl, že by se do Sněmovny už nedostal, komentuje politolog jeho odchod

Miroslav Kalousek

Politolog Mlejnek k rezignaci Kalouska

Miroslav Kalousek (TOP 09) se vzdal poslaneckého mandátu, protože tušil, že v koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by se do Parlamentu již nemusel dostat, myslí si politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

„Je možné, že zjistil, že při rozdělování mandátů v koalici by se ocitl na nevolitelném místě, takže s předstihem odstupuje se ctí, než aby odešel z politiky nuceně,“ hádá Mlejnek v souvislosti s koalicí, která vznikla pro letošní parlamentní volby.

S jejich brzkým vypsáním, jak tvrdil sám Kalousek, podle něj odchod politika pravděpodobně nesouvisí. Mlejnek se však domnívá, že se politickému matadorovi nemusí líbit ani to, kam směřuje samotná TOP 09. „Nebyl fanouškem současné předsedkyně a nepřál si její zvolení,“ připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová-Adamová si přitom podle něj přeje, aby se i nadále účastnil zasedání vrcholných orgánů. Podle Mlejnka je ale nereálné, aby se Kalousek dále podílel na koaličních vyjednáváních s ODS a lidovci.

„Jsou to spíš taková ústupová slova,“ podotknul. „Jeho politická váha odchodem ze Sněmovny klesá a jeho partneři by si mohli položit otázku, zda je správný partner pro koaliční vyjednávání,“ vysvětlil. Podle politologa ale není vyloučeno, že Kalousek bude stále operovat v politickém zákulisí.

Lidé jako on v politice chybí

Mlejnek se domnívá, že na Miroslava Kalouska přiléhavě sedí označení kontroverzního politika. „Měl úzkou ale silnou skupinu příznivců, zároveň však byl politikem, který vyvolával největší odpor. K popularitě mu nepřispělo, že byl ministrem financí v období krize a musel škrtat, což z něj udělalo hlavního čerta,“ připomněl Mlejnek Kalouskovo vedení resortu mezi lety 2007 a 2009.

Kalousek bude podle jeho slov na politické scéně chybět přes všechny jeho nedostatky. „Je to skvělý rétor a parlamentní řečník s jistou dávkou populismu jako každý další skutečný politik. Viditelné postavy, lidé jako on, jakkoliv je kontroverzní, na české politické scéně chybí,“ myslí si.

Ve Sněmovně strávil 22 let

Odchod z Poslanecké sněmovny Kalousek oznámil na začátku úterního jednání. Již dříve řekl, že v podzimních parlamentních volbách kandidovat nehodlá. Dnes své rozhodnutí vzdát se mandátu předčasně vysvětlil tak, že letos byly volby vyhlášeny příliš brzy. Všechna jednání se tak podle jeho slov budou již týkat kampaně.

V dolní parlamentní komoře působil Kalousek od roku 1998, v poslanecké lavici seděl až do roku 2010 za lidovce. V letech 2003 až 2006 byl předsedou KDU-ČSL. V letech 2007 až 2009 byl ministrem financí v druhé vládě Mirka Topolánka.

Z KDU-ČSL odešel v roce 2009 a spolu s Karlem Schwarzenbergem založili stranu TOP 09. O rok později slavila „topka“ volební úspěch a Kalousek usedl ve vládě Petra Nečase (ODS) opět jako ministr financí.

Tagy: