Petra Jandu by penze neuživila. Považuje za křivdu, když stát trestá seniory za to, že pracují

Zpěvák, hitmaker a frontman skupiny Olympic Petr Janda je ve starobním důchodu už několik let. Pro CNN Prima NEWS promluvil o výši své penze i o tom, co si myslí o penzijní reformě a posunutí hranice věku odchodu do důchodu.

Zatímco řada českých umělců v seniorském věku na výši své penze spíše žehrá, dvaaosmdesátiletý hudebník Petr Janda mezi stěžovatele nepatří. „Já mám penzi poměrně slušnou, ale musím říct, že by mě neuživila. Mám dvě malé děti a muzikanstkej život je docela drahej, Zdá se mi, že všeobecně ty penze nejsou až tak vysoké, ale dokáži si spočítat, kolik si člověk ušetřil a kolik stát může dát. Jsem přesvědčen, že pokud by stát na to měl peníze, jistě by lidem zaplatil více. Spousta lidí si ale na důchod nešetří, všelijak to obchází nebo pracují načerno. Logicky pak mají malý plat, platí nízké daně a tím pádem pak mají penzi malou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchodce Karel Gott. Vydělával miliony, penzi pobíral 15 let. Kolik od státu dostával?

Petr Janda je stále velmi pracovně vytížený. Koncertuje se svou kapelou Olympic, skládá písně, natáčí desky. Co mu ale jako pracujícímu seniorovi vadí, je skutečnost, že si stále musí platit sociální pojištění. „To cítím jako křivdu a nespravedlnost. Na daních jsem za celý život zaplatil opravdu hodně, stát jsem nikdy nepodvedl, neošidil, vždycky jsem měl všechno tak, jak má být. Domnívám se, že by stát seniory neměl trestat za to, že ještě pracují. Státu už zaplatili dost,“ řekl Janda.

Jaký má názor na penzijní reformu?

Naopak pro penzijní reformu vlády Petra Fialy (ODS) a posunutí hranice věku odchodu do starobního důchodu má pochopení. „Z mého pohledu je to v pořádku. Je mi 82 let, pořád pracuju a cítím se dobře. Na druhou stranu chápu, že jsou lidé, kteří mají náročnou a těžkou práci a v 50 letech jsou už unavení k smrti. Asi by se to mělo podle profesí rozlišovat. Ale jak říkám, mně osobně to nevadí a reforma je nutná a potřebná,“ uzavřel lídr skupiny Olympic.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Dcera trojnásobného zlatého slavíka Dalibora Jandy vyměnila velký rodinný dům za menší útulný byt s luxusní terasou. Jak to v jejím novém království vypadá?

Tagy: