Hlavní příznak covidu je jiný, projevuje se nezvykle. Nemoc je rizikovější, varuje expert

Tuberkulóza byla v Česku téměř vymýcena.

Epidemie covidu v Česku brzdí

Příznaky covidu se s ohledem na jeho mutace neustále mění. Podle dat, které sbírá aplikace Covid Symptom Study, se více než ztráta čichu a chuti nebo bolest hlavy nyní covid projevuje nezvyklou bolestí v krku. To může být rizikové, varuje epidemiolog Tim Spector.

„Vypadá to, že jsme na začátku další vlny a tentokrát postihla starší lidi o něco dříve než vlna minulá. Mnoho lidí se stále řídí vládními pokyny o příznacích, které jsou chybné,“ uvedl pro deník The Independent profesor Tim Spector, autor aplikace Covid Symptom Study, která eviduje příznaky jednotlivých pacientů s covidem.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

„V současné době začíná covid u dvou třetin lidí bolestí v krku. Horečka a ztráta čichu jsou nyní opravdu vzácné, takže mnoho starých lidí si nemusí myslet, že covidem onemocněli,“ informuje web NewSandStar.

Víc hospitalizovaných?

Bolest v krku totiž evokuje spíše nachlazení, se kterým mnozí nakažení k lékaři nechodí. „Vzhledem k rostoucímu počtu onemocnění, zejména u zranitelných starších věkových skupin, by tento fakt mohl mít dopad na hospitalizace,“ dodal Spector.

Britský epidemiolog ale reflektuje hlavně situaci ve Velké Británii. Počet nově odhalených případů covidu v České republice nyní spíše klesá. Testy v pondělí potvrdily 2 416 nakažených případů. Oproti předešlému týdnu to představuje pokles o více než třetinu.

Počet pacientů v těžkém stavu u nás stagnuje. V nemocnicích bylo v pondělí 1 459 pacientů pozitivně testovaných na covid. Stav 65 z nich byl vážný. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizovaných o 550 případů.

Tagy: