Dominik byl minuty bez kyslíku. Nemá sací reflex a krmí ho přes sondu, rodiče prosí o pomoc

Gábinino těhotenství probíhalo v poklidu, spolu s manželem se těšila na příchod dvojčátek. Vše se rázem změnilo během porodu. Jako první přišel na svět Adámek, který měl kolem krku omotaný pupečník a nedýchal. Problémy měl také Dominik, který byl několik minut bez kyslíku, v důsledku čehož má teď problémy se zdravím. Jejich rodiče se ale nevzdávají a dělají maximum pro to, aby měli oba chlapci co nejšťastnější život. Péče je však velmi nákladná, takže jim nezbývá nic jiného než prosit veřejnost o pomoc.

„Gábina i celá rodina byla tenkrát šťastná, když nám mohla oznámit tu veselou zprávu o jejím těhotenství. Dokonce o dvojitém štěstí našich bublin, jak jsme jim všichni moc rádi říkali. Během těhotenství se zdálo být všechno v pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že by to mohlo být jinak. Dvakrát jí sice rozehnali porod, ale bubliny se měly čile k světu,“ stojí v příběhu téměř ročních dvojčátek na webových stránkách crowfoundingové platformy Donio.

Vše se změnilo 13. dubna 2022. „Den, na který nikdo z nás už nezapomene,“ uvádí zakladatelka sbírky Veronika Tučková.

Blížil se porod a Gábinu rychle transportovali do nemocnice. Na doporučení lékařů měla rodit přirozenou cestou. Jako první přišel na svět Adámek. „Nedýchal. Měl omotaný pupečník kolem krku, Apgar score měl 3–7–8, ale měl štěstí, že byl první a měl poměrně dobrou adaptaci. Lékaři ho odnesli do inkubátoru,“ píše se v příběhu dvojčátek.

Následně se celý porod uklidnil. Na svět měl ale ještě přijít Dominik. „Bohužel nikdo nerozhodl o císařském řezu, dále nechali maminku rodit přirozeně a druhý porod trval bezmála 42 minut, z toho několik minut byt Domísek bez kyslíku. Přesný počet minut nám dosud nikdo neřekl,“ popisuje Tučková.

Pro maminku to byla obrovská zátěž

Ani Dominik po porodu nedýchal. „Prodělal HIE III. stupně (Hypoxicko-ischemická encefalopatii), Apgar scóre měl 2–4–5. Lékaři ho okamžitě odnesli a maminku nechali čekat bez informací, co se s ním bude dít dále. Byla to tehdy velká beznaděj pro všechny a pro maminku bublin obrovská psychická zátěž. Obě dvojčátka byla dále sledována a čekalo se na další vývoj,“ uvádí zakladatelka sbírky.

Dominik strávil v nemocnici dlouhých 10 týdnů, nemá sací reflex a je plně živen přes sondu PEG do břicha. Má také nízký svalový tonus a musí se neustále odsávat. Oba rodiče mu tak věnují 24hodinovou péči. Vzdávat se ale rozhodně nemají v plánu.

„Maminka bublin se rozhodla, že bude bojovat do posledního dechu za oba dva klučičí životy stejně. Zařídila veškeré potřebné materiály, léky, přípravky na péči a rozhodla se, že se o kluky postarají doma s partnerem Honzou, který musel mimo jiné omezit své podnikání na minimum. Samozřejmě ve spolupráci s profesionálními neurorehabilitačními centry a odborným dohledem,“ popisuje Tučková s tím, že se Dominikovi začalo v domácích podmínkách dařit. „Jeho pokroky jsou obrovskou nadějí na jeho plnohodnotný život,” doplňuje.

Vybrané finance poslouží na rehabilitaci a rehabilitační pobyty v Čechách a na Slovensku, na materiál k odsávání, sety k pumpě, stříkačky, zdravotní materiál a stimulační pomůcky. „Kluci toho mají ještě hodně před sebou, ale díky nekonečné lásce svých rodičů pevně věříme, že prožijí ten nejšťastnější život, jaký si jen dovedeme my ostatní představit,“ dodává Tučková.

Tagy: