„Dominik Hašek je neonacistické prase,“ sdílel Nacher na Twitteru. Vlně kritiky se brání

I pouhé sdílení vzkazu na sociální síti může vyvolat vlnu negací a kritiky. Své o tom ví poslanec Patrik Nacher (za ANO). Ten totiž bez vysvětlení sdílel na Twitteru příspěvek, v němž jeho autor označuje legendárního hokejového brankáře Dominika Haška za „nacistické prase“. Proslulý gólman a šampion z olympijských her v Naganu je dnes zastáncem Ukrajinců a bojuje za to, aby ruští a běloruští sportovci nemohli jezdit na mezinárodní akce. Sám Nacher se hájí, že sdílení neznamená, že s příspěvkem souhlasí.

Přestřelku na Twitteru spustil příspěvek uživatele „Jeane Jacque“, který na sociální síť vložil video, kterak Hašek před sezonou 2010/11 podepsal smlouvu s týmem KHL Spartak Moskva. „Hašan... morální a mediální ikona libtardího chlívku... největší rusofob a neonacistické prase,“ napsal uživatel k videu.

Tento příspěvek sdílel bez komentáře poslanec za hnutí ANO a pražský zastupitel. Posléze vysvětloval, že takzvaný retweet, tedy přesdílení, ještě neznamená souhlas. Mezitím už ale začala bouře kritiky na adresu Nachera. Zapojil se do ní například režisér Jan Hřebejk. „Patrik Nacher, poslanec ANO, retweetnul sdělení, že ‚Dominik Hašek je nacistické prase‘. Pak vysvětloval, že to neznamená, že by s tím souhlasil. Chceme tyhle lidi u moci?“ tázal se na Twitteru.

Podobně reagoval i komentátor webu Seznam Zprávy Jindřich Šídlo, který napsal, že Nacher sdílením příspěvku „překonal i Ondřeje Prokopa“, dalšího pražského zastupitele za ANO. Haška se zastal také starosta Tetína a LGBT aktivista Matěj Hlavatý. „Jen bych chtěl říct, že Dominik Hašek není žádné nacistické prase, ale výborný člověk,“ napsal.

Nacher odráží kritiku

Nacher na tyto vzkazy reagoval po svém. „Urážky, včetně slov jako nácek a fašista směrem k politikům ANO? To je přece cajk, ale teď tu budete už několik dní řešit jeden RT. Bravo,“ komentoval vzkazy u Hřebejkova příspěvku poslanec za hnutí expremiéra Andreje Babiše a rýpl si, že „notičky dorazily“.

Česko v minulém týdnu řešilo účast ruských sportovců na tuzemských turnajích, více v reportáži:

Hřebejk se posléze Nachera tázal, zda původní příspěvek sdílel proto, že Nacherův stranický šéf Babiš „jede sběr sympatizantů těchto ‚názorů‘“. A dodal, že je to „k po**ání“. „Vy nás urážíte kontinuálně a najednou taková péče? K nevíře. Že jste se takhle všichni uctivě chovali třeba k (Jaromíru) Jágrovi, také k světové legendě,“ odpověděl Nacher s odkazem na fakt, že Jágr rovněž hrál v ruské KHL, a to hned několik let.

Kritiku musel Nacher odrážet i na dalších frontách. Na přímý dotaz, zda Haška považuje za „nacistické prase“ však uvedl, že „samozřejmě, že ne“. Mimo to si postěžoval, že kvůli celé aféře dostal „několik desítek, možná stovek urážek“.

Zastání našel u zmiňovaného kolegy Ondřeje Prokopa. „Mě fascinuje jak jste někteří tady posedlí kýmkoli z ANO. To je nějaký druh obsese? Co byste dělali, kdyby tu nebyl Prokop, Nacher, (Alena) Schillerová?“ komentoval pražský zastupitel.

Hašek: Před Putinem jsem dal přednost spoluhráčům

Sám Hašek pouze krátce reagoval, že děkuje za podporu na sociální síti. „K těm lidem, kteří mě takto nazývají, se nebudu vyjadřovat. Anebo alespoň řeknu, že se mýlí,“ poznamenal na Twitteru.

Bývalý hokejový brankář skutečně za tým ruské KHL odehrál jednu sezonu, po níž definitivně uzavřel svoji kariéru. Ke svému angažmá ve Spartaku Moskva se nedávno vrátil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, protože jej často využívají Rusové s tím, že před 12 lety Haškovi ruské peníze nevadily.

„V té době Rusko ovšem žádnou válku nevedlo. Kvůli ruským imperialistickým touhám nebyly denně zabíjeny stovky lidí ve svobodné zemi. Taková zajímavost: během té sezony jsem byl dvakrát zván na akci, které se měl zúčastnit i Putin. A já dvakrát odmítl, raději jsem šel se spoluhráči na pivo,“ řekl pro CNN Prima NEWS legendární gólman.

Narážky, že v minulosti bral ruské peníze podle něj pocházejí od „prorusky naladěných lidí“. Samotného ročního angažmá v Rusku však nelituje. „Naopak, jsem velmi rád za tuto šanci a možnost lépe poznat ruské prostředí,“ komentoval to Hašek v rozhovoru.

Tagy: