Podporuje zločince. Hašek se pustil do Fetisova kvůli rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Dva hvězdní hokejisté jsou v ostrém sporu kvůli válce na Ukrajině. Legendární brankář Dominik Hašek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS reaguje na slova slavného obránce, nyní poslance ruské Státní dumy, Vjačeslava Fetisova rovněž v interview pro náš web. Ruský sportovec prý svými postoji nese spoluzodpovědnost za statisíce mrtvých. Hašek také mluví o svém někdejším angažmá v Kontinentální lize či o chystaném projevu v Evropském parlamentu.

Vjačeslav Fetisov poskytl rozhovor pro CNN Prima NEWS, v němž hájil politiku Vladimira Putina a vás kritizoval. Jaký z toho máte dojem?

Jsem rád, že ten rozhovor vznikl. Vjačeslav dostal možnost vyjádřit svůj názor a udělal to. Jeho postoj a vidění světa včetně pohledu na ruskou válku na Ukrajině a všech zločinů, které tam armáda jeho země provádí, je v naprostém rozporu s mými názory a postoji.

K TÉMATU: Fetisov: Haškova kritika Ruska? Bral tu velké peníze a Putin mu nevadil, teď najednou otočil

Jaké vztahy jste měli během společného působení v NHL?

Byli jsme kolegové, ne kamarádi. Nikdy jsme nehráli v jednom mužstvu, ale hodně proti sobě. Maximálně jsme se pozdravili nebo si po zápase podali ruce. Jen jednou jsme spolu mluvili více. To když jsem pozval Fetisova do Prahy na exhibici po našem triumfu v Naganu. Byl rok 1998, v té době bylo Rusko demokratickou zemí. Doufali jsme, že to tak zůstane i nadále, ale zvrhlo se to.

Když jste před několika dny na sociálních sítích vyzval Fetisova, aby odsoudil ruskou agresi na Ukrajině, s jakou reakcí jste počítal?

Žádnou odpověď z jeho strany jsem vyloženě nečekal. Byl jsem ale přesvědčený, že se ta zpráva k němu dříve či později dostane. Přes média, kamarády nebo fanoušky. Chtěl jsem, aby znal můj názor. Jak s tou výzvou naloží, to už bylo a nyní je na něm. Vjačeslav je členem ruské Dumy a podle svých slov dál plně podporuje prezidenta Putina. Ten, jak víme, pokud se toho dožije, půjde před vojenský soud v Haagu, kde se bude zodpovídat ze všech zločinů, na kterých má velký podíl nebo k nim vyloženě vybízel. Vzhledem ke svému postoji a podpoře Putina nese velkou odpovědnost za statisíce mrtvých i Sláva Fetisov. Jak Ukrajinců, tak svých ruských spoluobčanů.

Fetisov prohlásil, že během vašeho angažmá v moskevském Spartaku vám všechno vyhovovalo včetně činnosti prezidenta Putina. Co na to říkáte?

V té době Rusko ovšem žádnou válku nevedlo. Kvůli ruským imperialistickým touhám nebyly denně zabíjeny stovky lidí ve svobodné zemi. Taková zajímavost: během té sezony jsem byl dvakrát zván na akci, které se měl zúčastnit i Putin. A já dvakrát odmítl, raději jsem šel se spoluhráči na pivo. Vůbec ne proto, že bych už tenkrát věděl, co je Putin zač. Považoval jsem ho za normálního politika a ani v nejmenším jsem netušil, jakých činů se později dopustí. Ani ve snu by mě v roce 2010 nenapadlo, že ten člověk rozpoutá tak šílenou válku.

Jak často slyšíte výtky, že jste hrál v Kontinentální lize a bral ruské peníze?

Takové uštěpačné poznámky si občas přečtu na sociálních sítích. Předpokládám, že jsou od prorusky naladěných lidí.

Nelitujete zpětně, že jste tehdy kývl na angažmá ve Spartaku?

Ani v nejmenším. Naopak, jsem velmi rád za tuto šanci a možnost lépe poznat ruské prostředí. Moskevský Spartak byl vynikající klub s obrovskou tradicí, a já pro něj dělal tu nejlepší práci, jakou jsem uměl. Měl jsem také možnost se tam setkat s hokejovými legendami jako Vjačeslavem Staršinovem nebo Alexandrem Jakuševem. Pro mě osobně to byla povedená sezona. Dobře jsem reprezentoval svůj klub i naši zemi. Ze strany Spartaku pak byl zájem prodloužit smlouvu, ale já už jsem se rozhodl jít jiným směrem. Zkrátka na to angažmá jsem hrdý. Nic bych neměnil.

Kvůli svým postojům máte v Rusku reputaci rusofoba. Dostává se vám odtamtud negativních reakcí nebo i výhrůžek?

Nevadí mi to. Pokud mě kritizují lidé, kteří podporují ruskou válku a s tím související zločiny, tak je to jen dobře. Jinak se občas stane, že si na Twitteru přečtu i sprostou nadávku. Ale vyloženě s výhrůžkami jsem se, myslím, ještě nesetkal.

Zpět k Fetisovovi. Kdybyste nyní potkal bývalého protihráče, chtěl byste si to s ním napřímo vyříkat?

Nemám s tím žádný problém. Je třeba ale říci, že naše postoje jsou natolik hodnotově vzdálené, že podstatný důvod k tomu nevidím. Fetisov zastává názory zločince Putina, který rozpoutal agresivní válku a zabíjí obyvatele demokratické země za účelem zisku jejího území. Dokud si toto nepřizná, těžko se můžeme někam posunout. Jako vhodnější bych nyní viděl svou schůzku s vedením NHL. Sice jsem už Garrymu Bettmanovi poslal dva dopisy, ale osobní setkání by možná mohlo prospět. V NHL hráči z Ruska dělají obrovskou reklamu válce a zločinům s ní spojeným. To stojí spoustu lidských životů – jak ukrajinských, tak ruských.

Apeloval jste na českou vládu, aby ruským sportovcům zakázala soutěžit na území České republiky. S usnesením, které bylo přijato před několika dny, jste spokojen?

Ten návrh usnesení vlády ČR je správný, ale zatím ještě neplatí. Já jsem ho viděl a čekám na názor právníků. Obávám se, že v daném znění jeho výklad nemusí být jednoznačný, a to bych velmi nerad. Ruští sportovci by pak nadále na českém území dělali reklamu na válku.

Novela zákona poskytuje ruským sportovcům možnost soutěžit, pokud veřejně odsoudí válku. Jak by to mělo vypadat v praxi?

V úterý o tom budu mluvit na půdě Evropského parlamentu. Přednesu návrh, jak by to celé mohlo být. Představuju si to tak, že sportovci z Ruska a Běloruska, kteří odsoudí válku, by mohli spolu se svými rodinami dostat azyl v demokratických zemích. Pak by měli přístup do všech soutěží včetně olympiády v týmu uprchlíků. Mým zájmem je ruským sportovcům maximálně pomoci. Aby pak zbytek svého života nemuseli žít s vědomím, že jsou spoluzodpovědní za smrt statisíců Ukrajinců i svých spoluobčanů, ruských vojáků.

Dominik Hašek se před časem pustil i do českých politiků. Podívejte se na video:

Tagy: