Cesta do pekel. Růst cen bude nezadržitelný, kritizuje Středula úsporný balíček vlády

Josef Středula

K VĚCI 22.9.2023

Vláda podle odborového předáka Josefa Středuly nevzala konsolidaci veřejných financí za správný konec. Projednávaný balíček podle něj nepřinese ani částečnou stabilizaci ekonomiky, naopak způsobí rozsáhlé zdražování. Vláda by měla ve veřejném sektoru navýšit platové tarify o deset procent, mimo jiné proto, aby se ekonomika „investicí do lidí“ rozpohybovala, prohlásil odborář v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Balíček podle Středuly stabilitu nepřináší. „Bohužel si myslíme, že způsobuje obrovský cenový pohyb, který bude nezadržitelný. Například rozhodnutí o spotřební dani zvýšilo cenu benzinu, místo aby působilo pouze na segment, kterého se týkala, tedy nafty. Tyto nepromyšlené kroky vlády mají své důsledky,“ zkritizoval v pořadu K věci Fialův kabinet.

K TÉMATU: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky, hřímá Okamura ve Sněmovně k vládnímu balíčku

Idea „proškrtání se k prosperitě“ je podle odboráře obrovská mýlka. „Nebylo to vzato za správný konec. Místo aby vláda činila kroky, které situaci zlepšují, dělá rozhodnutí, která ji zhoršují. Za chyby politiků se nyní činí odpovědni občané České republiky a zejména zaměstnanci. Je to opravdu cesta do pekel. Zvyšuje se daňová zátěž primárně zaměstnanců a jejich rodin, což nikomu nepomůže. A už je to i vidět, protože se snižuje spotřeba a ekonomika místo růstu zažívá další pokles,“ dodal.

Investice do lidí rozpohybuje ekonomiku

Středula s vládou jedná o navýšení platových tarifů státních zaměstnanců. „Žádáme deset procent, ale jsme připraveni se dohodnout. Jestliže chcete, aby se ekonomika rozpohybovala, bez peněz a investic, v tomto případě do lidí, to nemůže zafungovat. Když lidé nemají finanční prostředky, nenakupují zboží ani výrobky, které by si normálně koupili. Když je nekoupí, samozřejmě výrobce nemá zakázky, a ekonomika padá. To je spirála, která míří do nejhorších představ o vývoji České republiky. Musíme to změnit,“ uvedl Středula.

„Jedním z možných průlomů je dosáhnout toho, aby lidé měli peníze, přestali se obávat útraty a mohli zboží nakupovat. V takovém případě se ekonomika roztočí a výsledek bude pozitivní,“ zhodnotil odborář.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel dluží vysvětlení boje o moc na Hradě, řekl politolog a Koláře srovnal s Nejedlým

Tagy: