Sníh od rána komplikuje dopravu. D1 stála, na Pelhřimovsku se rozsypal náklad okurek

Provoz na některých silnicích komplikuje od rána čerstvý sníh, především na východě republiky a také na Vysočině. Za dvě hodiny se jen v tomto kraji stalo 14 nehod, bouralo se také na dálnici D1. Sněžení ovlivňuje dopravu i v jiných krajích, především v horských oblastech.

„Silnice na Vysočině jsou pokryté sněhem a na mnoha místech zledovatělé, je nutné dbát při jízdě zvýšené opatrnosti. Je nutné, aby řidiči přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky, adekvátně snížili rychlost jízdy, věnovali se plně řízení a dodržovali bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Silničáři měli v terénu 79 sypačů, většina vyjela po třetí hodině ranní. Podle dispečera silničářů měly v noci a ráno problémy se sjízdností kamiony u Jitkova na Havlíčkobrodsku nebo v úsecích Bílek–Chotěboř a Štoky–Dobronín.

U Jitkova sjel po šesté hodině jeden z kamionů s návěsem mimo vozovku. O tři hodiny dřív hasiči zasahovali u nehody nákladního vozidla u obce Obrataň v okresu Pelhřimov. Nehoda je bez zranění, na silnici se ale vysypal náklad okurek. Provoz by tam policisté mohli obnovit kolem poledne.

Několik aut bouralo také na D1

Dálnice D1 ve směru na Brno byla na Vysočině ve čtvrtek ráno přes hodinu uzavřená kvůli nehodě na 127. kilometru. Mezi třemi havarovanými osobními auty byl i vůz policie. Při nehodě se zranil jeden člověk, zdravotníci ho převezli do nemocnice, uvedla Kroutilová.

Podle informací od policie není zranění vážné. Nehoda byla ohlášena před 6:30, provoz jedním pruhem se podařilo obnovit před 8:00. Nehoda se stala mezi Velkým Beranovem a Měřínem, zasahovali u ní také profesionální hasiči. Na stejném místě havarovalo už předtím jedno auto.

Pozor na námrazu

I kvůli čerstvě napadanému sněhu mohou některé silnice v republice namrzat. Řidiči by proto měli být opatrní. Například ve Zlínském kraji se místy vyskytují sněhové přeháňky. Především na Vsetínsku jsou kvůli nim silnice mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností, na vozovkách ve vyšších polohách Beskyd leží uježděná vrstva nového sněhu.

Jihočeští silničáři odklízeli přes noc sníh hlavně na Prachaticku, nasadili kolem stovky sypačů. Některé komunikace mohou místy namrzat. Také v severní části Královéhradeckého kraje v noci na čtvrtek sněžilo, řidiči by měli být opatrní především při jízdě na Trutnovsku. Na silnicích v Krkonoších i v Orlických horách leží ujetý sníh.

Vozovky jsou vymrzlé nebo po chemickém ošetření vlhké zejména v horských oblastech Moravskoslezského kraje. Ve vyšších polohách Beskyd leží místy nová vrstva ujetého sněhu, kterou kryje posyp. Srážky také snižují dohlednost.

Sníh leží také na některých silnicích v Pardubickém, Libereckém a Ústeckém kraji. V Krušných horách je místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Děčínsku je kvůli dešťovým přeháňkám snížena dohlednost.

Tagy: