Dopředu promyslela miliardový podvod i útěk. FBI marně hledá bulharskou kryptokrálovnu

Bulharská rodačka Ruja Ignatová je nadále jednou z nejhledanějších žen planety. Podnikatelka stála v čele podvodného investičního projektu OneCoin, pomocí kterého zpronevěřila čtyři miliardy dolarů. Teď po ní marně pátrá FBI i Europol. Na svět se mezitím dostaly nové informace o tom, jak Bulharka svůj podvod plánovala.

Psal se rok 2014. A jedna bulharská dáma se společně se svými komplici rozhodla, že zbohatne na investičním podvodu. Ruja Ignatová k tomu využila popularity bitcoinu a dalších kryptoměn, které se tehdy začaly probíjet do mediálního mainstreamu, a založila společnost OneCoin.

Jenže zatímco bitcoin je decentralizovaný a nemá žádného šéfa, kryptoměna OneCoin byla úplný opak. Její cenu i emisi řídil výhradně tým kolem Ignatové, čímž se dopouštěl podvodu na investorech.

V případě bitcoinu se nové digitální mince uvolňují do oběhu na základě předem nastaveného algoritmu, který naplňuje decentralizovaná síť těžařů po celém světě. Také Ignatová namluvila investorům, že se OneCoin těží. To ale nebyla pravda. OneCoin reálně nikdy neexistoval, nové mince náhodně generoval firemní software.

„My nic doopravdy netěžíme. Jen krmíme lidi ho*nama,“ napsala Ignatová už v roce 2014 svému kolegovi. Vyplývá to z dokumentů k případu, které odtajnila FBI. Z toho je zřejmé, že podnikatelka (která má německé občanství) od začátku věděla, že řídí zločineckou firmu. Přestože svým fanouškům říkala opak. Poukázala na to americká CNN.

Promyšlený podvod

„Za dva roky nebude nikdo bitcoin znát,“ namlouvala Ignatová investorům v roce 2016 a lákala je na svoji kryptoměnu OneCoin. Celkem z lidí vytahala čtyři miliardy dolarů.

Z vyšetřování FBI rovněž vyplynulo, že jedna z nejhledanějších žen světa dlouhé roky dobře věděla, že se její podnikatelské machinace provalí. Plánovala proto útěk. Zřejmě velmi promyšlený. „Jestli se firma zhroutí, vezmi peníze, uteč a sval vinu na někoho jiného,“ psala Ignatová v roce 2014 spoluzakladateli OneCoin. Její podvod se přitom provalil až v roce 2017.

Úřady už dopadly mnohé klíčové představitele podvodné firmy, Ignatová ale stále uniká. Naposledy byla viděna 25. října roku 2017, kdy nasedla do letadla z Bulharska do Řecka. Americká CNN poznamenala, že žena uprchla s obrovským balíkem peněz. Je také pravděpodobné, že podstoupila plastiku obličeje. Už více než pět let o ní nikdo neslyšel.

Tagy:
FBI investice Bulharsko podvod Europol kryptoměny Ruja Ignatová OneCoin