Krypta: Bitcoin není jen spekulace. Rakouská ekonomie k němu má blízko, říká Tětek

Josef Tětek byl hostem pořadu Krypta

BYZNYS (28)

V dalším vydání pořadu Krypta bude řeč o Rakouské škole. Tento ekonomický směr sice vznikl v 19. století, paradoxně má ale velmi blízko k bitcoinu. Mnozí kryptoměnoví fanoušci se proto nyní k odkazu Rakouské školy hrdě hlásí. Proč? To odhalí pořad Krypta, který můžete sledovat každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

I když rakouští ekonomové přirozeně bitcoin neznali, pro mnohé z nich by dost možná představoval ideální formu peněz. Ve světě kryptoměn se totiž zrcadlí principy svobodného trhu, důležitosti jednotlivce a jeho chování, což ztělesňuje právě Rakouská ekonomická škola.

Rakouští ekonomové považují za klíčovou entitu na trhu jednotlivce, až od něj odvíjí všechny ostatní procesy. Podle nich ovlivňuje hodnotu zboží nikoli cena výrobních nákladů, ale člověk. Hodnota produktu je tedy subjektivní a v čase se může vyvíjet. Lahev vody má zkrátka jinou cenu v supermarketu a jinou uprostřed pouště Kalahari.

Rakouská ekonomická škola představila kontroverzní myšlenku, že peníze jako takové jsou „vynálezem“ trhu a stát si je přivlastnil a monopolizoval. Což přirozeně bitcoinu nahrává, protože jde o peníze, které znovu přicházejí odspodu, tedy od lidu, nikoli z vrchu od státu.

„Spíše než vynález to byl výsledek lidského chování. Lidé si vybrali za prostředek směny zlato. Podle moderních rakouských ekonomů definici peněz splňuje i bitcoin,“ řekl v pořadu Krypta expert Josef Tětek, který mluvil o základních principech Rakouské ekonomické školy.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy: