Dorazila zima i komplikace s ní spojené, varují meteorologové. Kdy a kde napadne sníh?

Náledí v Česku

Počasí 17.11.2022 (7:00)

Po nadprůměrných teplotách dorazí v závěru tohoto týdne zima, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Společně s ní lze očekávat i klasické zimní komplikace, jako jsou sníh a náledí, varují meteorologové. Kdy přesně napadne sněhová pokrývka?

Čtvrtek bude zatažený až oblačný, postupně ČHMÚ očekává v místech nad 400 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, nejvyšší denní teploty kolem 4 až 8 °C, na severu a severovýchodě kolem 0 °C,“ avizuje.

pátek by mělo být také zataženo až oblačno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C, na severovýchodě kolem –1 °C. Nejvyšší denní teploty pak kolem 3 až 7 °C. „V nižších polohách se místy vyskytne první sněhová pokrývka této zimní sezony, zejména na severovýchodě,“ avizují meteorologové.

Sobota bude nejchladnější, nejnižší noční teploty dosáhnou 1 až –3 °C, nejvyšší denní teploty pak –2 až +2 °C. Meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, déšť, v severovýchodní polovině území ve všech polohách sněžení.

Také v neděli by mělo být převážně oblačno, ojediněle se objeví slabé sněžení nebo déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi –1 až –5 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 0 až 4 °C

pondělí bude oblačno až zataženo, místy se objeví občasný déšť, na severu a severovýchodě nad 400 metrů to budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až –4 °C, na východě až k –6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 2 až 6 °C.

Tagy: