Tři lidé zemřeli na covid, i když dostali obě dávky vakcíny. Americké úřady věc prošetřují

V americkém Michiganu zaznamenali téměř 250 nakažených lidí, kteří před více než dvěma týdny obdrželi druhou dávku vakcíny proti koronaviru. Tři lidé navíc nemoci podlehli. Podle amerických lékařů se může jednat o dozvuky prodělané nemoci ještě před aplikací poslední dávky. Informaci zveřejnil web Detroit News.

Tři lidé zemřeli a dalších 243 je pozitivních na koronavirus i po naočkování oběma dávkami proti nemoci. Zmíněná skupina lidí nahlašovala pozitivní testy i po vakcinaci mezi 1. lednem a 31. březnem. Všichni byli nejméně dva týdny po podání druhé dávky, sdělila webu Detroit News Post mluvčí michiganského ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb Lynn Sutfinová.

„Někteří ale mohou být ze seznamu vyškrtnuti, protože se může jednat pouze o dozvuky pozitivního testu, který měli ještě před kompletním ukončením očkovacího procesu,“ zdůraznila Sutfinová. Podle ní všichni podstoupí další testy, aby se potvrdilo, že mají v těle dostatek protilátek.

Oproti těm, kteří jsou pozitivní, ale neočkováni, jsou jedinci patřící do této skupinky 250 lidí častěji bezpříznakoví. Z nich 117 bylo v minulosti hospitalizováno, lékaře však znepokojuje, že jedenáct z nich skončilo v nemocnici znovu. „Tři nakažení starší 65 let následně ve zdravotnickém zařízení zemřeli, dva byli pouhých 48 hodin po druhé dávce očkování,“ oznámila Sutfinová.

Budování imunity může trvat déle

Podle ní může jít zejména o zpožděné vytváření imunity, která je ve většině případů dostatečná již během dvou týdnů. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už zjišťuje data a zkoumá, zda se jednalo o ojedinělá úmrtí, nebo je delší budování imunity trendem rizikové skupiny.

V USA se Michigan stal prvním státem, kde se podobné případy objevily. Epidemie se tam ale v posledních týdnech zhoršuje, celkově zdravotníci zaznamenali již 700 tisíc případů. Guvernérka Gretchen Whitmerová navíc varuje, že denní čísla se mohou postupně zvyšovat. Ke 4. dubnu bylo v Michiganu naočkováno asi 2,95 milionu obyvatel, tedy zhruba 36,5 % z populace. Celkem bylo podáno přibližně 4,7 milionu dávek.

Tagy: