Dostálová a další ostře k Farskému: Měl byste se stydět. Všichni proti mně, hodnotil politik

Jan Farský a Klára Dostálová

Speciál: České zájmy v Evropě (10)

Čeští europoslanci se ve speciálu České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS neshodli, které frakce by měly mít možnost zastávat vyšší funkce v Evropském parlamentu. Jan Farský (STAN) by na rozdíl od většiny ostatních hostů tuto výsadu upřel evropským patriotům a suverenistům. „Člověk, který si říká demokrat, absolutně nectí demokratické hodnoty. Měl byste se stydět za to, co jste vypustil z úst,“ kritizovala Klára Dostálová (ANO). A nebyla sama.

Hádka přímo ve studiu ve Štrasburku začala ve chvíli, kdy Farský obhajoval uplatnění pravidla „cordon sanitaire“, což je neformální dohoda o izolaci určitých skupin. V současné praxi to znamená dohodu evropských lidovců, socialistů a liberálů, že neumožní patriotům (členem je i ANO a Přísaha s Motoristy) a suverenistům (členem je SPD), aby v Evropském parlamentu zastávali funkce předsedy, místopředsedů či kvestorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyvrhel jménem Orbán. Evropští lídři chtějí bojkotovat jeho summit, Lipavský váhá

„Není to úplná blokace, budou moci do výborů. Nechci, aby to vyznělo tak, že budou úplně mimo hru a že je nikdo nepustí ke slovu. Druhá věc je, že Evropa je založena na nějakých pravidlech. Když někdo ta pravidla od začátku porušuje nebo bojkotuje a odmítá spolupráci, na čem pak chcete stavět Evropu?“ podivoval se Farský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jako příklad, proč „cordon sanitaire“ považuje za správný, uvedl chování maďarského premiéra Viktora Orbána: „V prvních dnech, kdy se Maďarsko stalo předsednickou zemí, tuto pozici zneužil a vyrazil po světě přes Ukrajinu, Rusko, Čínu a USA. Tvářil se, jako by zastupoval EU. Nic takového ale nedělal. Svou pozici využil ke svým vlastním národním zájmům, což nechci, aby se stávalo. Nechci, aby byla Evropa takhle využívána k prosazování národních zájmů.“

Dostálovou slova Farského o blokaci patriotů a suverenistů překvapila. „To je skoro až neuvěřitelné. Vy tady obhajujete demokracii a pak hodíte přes palubu desítky milionů voličů. Člověk, který si říká demokrat, a přitom absolutně nectí demokratické hodnoty. Vy byste se měl stydět za to, co jste vypustil z úst,“ rozohnila se členka ANO.

Překvapivě naopak vyzdvihla europoslance Alexandra Vondru (ODS) a Markétu Gregorovou (Piráti), kteří se k systému „cordon sanitaire“ staví spíše rezervovaně. „Pluralita názorů tu bude vždycky. Musíme si samozřejmě vyříkávat i nepříjemnosti. Celá ta vaše věc mi ale připadá jako truc akce, v podstatě se bojíte pustit mezi sebe jiné názory. Pokud opravdu toto chcete uplatňovat, tak je to hlavně vaše vizitka,“ vzkázala Dostálová Farskému.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Čeští europoslanci nastupují do Evropského parlamentu

Podle europoslance Ivana Davida (SPD) Farský několikrát během vysílání využil příležitost, aby se svými výroky zesměšnil. Později také reagoval na slova člena STAN o „destruktivní opozici“. „Čím jsme destruktivní? Že neskáčeme na všechny nesmyslné nápady, které prosazujete? Že nesouhlasíme s tím, jaké důsledky mají Green Deal a masová migrace? Čím jsme tedy podle vás tak destruktivní?“ zeptal se David.

Než Farský odpověděl, nejdříve zalitoval, že je v debatě jediným hostem, který patří do koalice evropských lidovců, socialistů a liberálů: „Připadá mi, že se tady z toho stává takové ‚všichni proti Janu Farskému‘. Vždycky se hledá nějaký kompromis a něco, co ty strany spojuje. Evropské lidovce, socialisty a liberály spojuje nějaká vize, kterou chtějí prosazovat. Přebírají odpovědnost za řízení Evropy, k čemuž patří i to, že si nenechají destruovat Evropu z druhé strany.“

Frakce v EP s českým zastoupením:

  • Evropská lidová strana (STAN, TOP 09, KDU-ČSL)
  • Patrioti pro Evropu (ANO, Přísaha)
  • Evropští konzervativci a reformisté (ODS)
  • Zelení / Evropská svobodná aliance (Piráti)
  • Evropa suverénních národů (SPD)

POZNÁMKA: Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál jsou nezařazení.

Tagy: