Vyvrhel jménem Orbán. Evropští lídři chtějí bojkotovat jeho summit, Lipavský váhá

Maďarský premiér Viktor Orbán je úspěšným, ale také kontroverzním politikem.

Orbán v Moskvě

Maďarsko sice oficiálně převzalo otěže Evropy, ale za lídra starého kontinentu jej rozhodně nelze označit. Tamní dlouholetý premiér Viktor Orbán plánuje diplomatický summit v Budapešti, ovšem evropské špičky jej chtějí bojkotovat. Informuje o tom portál Politico. Důvodem je především Orbánova zahraniční politika související s ruskou agresí na Ukrajině. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pro CNN Prima NEWS uvedl, že svoji účast zatím zvažuje.

Maďarsko čerstvě převzalo předsednictví v Radě Evropské unie, čímž se pro nadcházející půlrok oficiálně ocitlo v roli představitele a iniciátora EU. Prakticky se to však neděje.

ČTĚTE TAKÉ: Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Orbán naposledy naštval řadu evropských lídrů svojí cestou do Moskvy, kde se setkal s tamním prezidentem Vladimirem Putinem navzdory tomu, že Rusko už více než dva roky vede agresivní a devastující válku na Ukrajině. Hned po jeho odletu navíc Rusko podle všeho vyslalo rakety na Kyjev, kde byla mimo jiné zasažena dětská nemocnice. K Orbánově ruské výpravě a stejně tak k následné cestě do čínského Pekingu se evropští představitelé téměř sborově vymezili.

Nyní plánuje maďarský předseda vlády svůj vlastní summit zaměřený na zahraniční politiku. Záři reflektorů coby pořadatel by si tak neužil pouze on, ale i jeho dlouholetý šéf diplomacie Péter Szijjártó.

Kvůli tomu, že s lídry EU nikterak nekoordinoval své výlety do Moskvy a Pekingu, se však zdá, že akce až tak prestižní nebude. „Řada ministrů zahraničí hledá cestu, jak se vyhnout tomu, aby se staly rekvizitami na akci, která je považována za další Orbánovu propagandistickou show,“ píše Politico.

Příkladem má být aktivita končícího šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, kterého by měla brzy nahradit dosavadní estonská premiérka Kaja Kallasová. Borrell má podle Politica v plánu ohlásit setkání Rady pro zahraniční věci (FAC) na stejnou dobu, v níž se má konat summit v Budapešti. Ten se má uskutečnit 28. a 29. srpna.

Zamíří do Budapešti Lipavský?

„Pokud bude na stejný den zorganizována Rada pro zahraniční věci, ministři nebudou moci letět do Budapešti,“ okomentoval chystané události pro Politico jistý nejmenovaný diplomat. Další měl uvést, že takový tah ze strany Borrella by „vyslal jasný signál, že Maďarsko nemluví za Evropskou unii“.

A co česká účast na Orbánově summitu? „Pan ministr se zatím rozhoduje,“ řekl k Lipavského možné cestě pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí resortu Daniel Drake.

Skutečnost, že Orbán není aktuálně v EU příliš žádaným partnerem, podtrhlo už první setkání po začátku maďarského předsednictví, které bylo zaměřené na průmysl. Budapešťské akce se kromě Maďarska zúčastnili ministři pouze sedmi evropských států.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinova atomová hrozba „malým zemím Evropy“. Válka vstupuje do nebezpečnější fáze, píše AP

Tagy: