Dostálová k vládě: Jezdíte si po Afrikách a nešetříte. Říkáte, co se vám hodí, zuřil Rakušan

Klára Dostálová a Vít Rakušan

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Opoziční zástupci Klára Dostálová (za ANO) a Tomio Okamura (SPD) v Partii tepali vládu za konsolidační balíček, který podle nich povede ke skokovému zdražování života v Česku. Místopředsedkyně Sněmovny se domnívá, že vláda rozhazuje při zahraničních cestách a většinu konsolidačního balíčku tvoří daně, které zatíží občany.

Jedním z hlavních témat druhé části nedělní Partie byl konsolidační balíček, který se v Poslanecké sněmovně neustále probírá. Klára Dostálová (za ANO) vmetla ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), že místo toho, aby začala vláda šetřit u sebe a na svých resortech, přenáší zátěž šetření na občany.

„Vy jdete po tom, abyste z lidí vytáhli nejvíce peněz. Mně nejvíce vadí, že nezačínáte u sebe, 70 procent z toho jsou daně,“ kritizovala Dostálová vládu v Partii, která se natáčela na Pražském hradě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vůči Rusům u nás musíme být obezřetní. Monitorování ale neznamená sledovat každého, říká Pavel

„Místo abyste šetřili u sebe, tak si jezdíte po ‚Japonskách‘, ‚Afrikách‘, ale neřešíte základní věc. Proč nečerpáte fondy Evropské unie, místo abyste sahali pořád lidem do kapes?“ rozčilovala se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Do vlády se za podobu konsolidačního balíčku pustil také předseda SPD Tomio Okamura. „Jedná se o plošné zdražení životů v Česku. Složená daňová kvóta je velké zdražení pro občany České republiky. My nepodporujeme zvyšování daní. Naopak je podle nás potřeba zaměřit se na odliv dividend zahraničních firem. Je tady Fialova drahota a je potřeba lidem pomáhat,“ míní Okamura.

Rakušan se brání

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naopak v Partii konsolidační balíček hájil. Podle něj opozice kritizuje jednotlivosti bez potřebného kontextu.

„Žasnu, jak si opozice vybere, co se jí hodí,“ řekl Rakušan v Partii. „Vaše narážky na cizí země? Dělal jsem tam to, o co jste mě žádali v rámci migrace. Tyhle poznámky si nechte stranou. Dělají to všichni evropští ministři vnitra,“ ohradil se vůči kritice Dostálové.

Tagy: