Pavel: Vůči Rusům u nás musíme být obezřetní. Monitorování ale neznamená sledovat každého

Petr Pavel v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Prezident Petr Pavel si stojí za svými slovy, že by Rusové žijící v zahraničí měli být kvůli agresi na Ukrajině monitorováni zpravodajskými službami. Řekl to ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Pavel své výroky lehce korigoval, že nemá jít o sledování každého jednotlivce, nýbrž ruských komunit v cizině. Česká hlava státu doplnila, že ho vůbec nepřekvapuje, že jeho připomínku o internačních táborech Japonců na území USA v době 2. světové války využila ruská propaganda po svém.

Pavel v uplynulém týdnu vyvolal pozornost doma i v zahraničí při rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. V něm pronesl, že by Rusové žijící na Západě měli být monitorováni.

„Za tím si naprosto stojím, protože když si dáme dohromady fakta, tak Rusko objektivně je zemí, která vede agresivní válku, je zemí, která otevřeně popírá platnost mezinárodních pravidel a práva. Je zemí, která nás označuje za svého nepřítele, zemí, která ústy svých nejvyšších představitelů vyhrožuje ostatním vojenskými údery včetně použití jaderných zbraní, a je zemí, která u nás spáchala teroristický akt,“ pronesl v Partii český prezident.

Doplnil, že v souvislosti s monitorováním Rusů v cizině zpravodajskými službami neměl na mysli sledovat všechny ruské občany individuálně. „Monitorování neznamená sledování každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledování toho, co se v té komunitě děje, a reagování na rizikové faktory chování, protože to je opatření, které má za cíl sledovat bezpečnost našich občanů, aby se Vrbětice nebo něco takového neopakovaly,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel s odkazem na exploze v muničních skladech na Moravě, které měli mít na svědomí agenti ruské tajné služby GRU.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Všichni Rusové žijící na Západě by měli být více sledováni. Taková je cena války

Pavel dodal, že i v ruské komunitě na Západě jsou lidé, kterým válka na Ukrajině vlastně nevadí. „Je potřeba říci, že v ruské komunitě, která žije v zahraničí, jsou lidé, kteří třeba sice nesouhlasí s prezidentem (Vladimirem) Putinem, ale zároveň podporují válku na Ukrajině. Jsou součástí ruské propagandy,“ řekl v Partii Terezie Tománkové prezident.

Zmínil v této souvislosti třeba českého hokejistu ruského původu Dmitrije Jaškina, jenž před pár dny pobouřil slovy v rozhovoru pro ruský portál Sport-express, že i přesto, že působí v ruské KHL, by chtěl hrát za českou reprezentaci, což mu však angažmá v Rusku zamezuje. „Pokud se tito lidé přihlásí k podpoře agresivní války na Ukrajině, tak se chtě nechtě stávají součástí ruské propagandy a z naší strany by bylo velice nezodpovědné, kdybychom jejich aktivity nesledovali,“ komentoval Pavel.

Ruská propaganda využila Pavlových výroků

Český prezident zároveň ke své připomínce japonských internačních táborů v USA za 2. světové války, kde byli drženi i Japonci s americkým občanstvím a jejich potomci, prohlásil, že zazněla jen jako kontext, nikoliv opatření, které by chtěl zavést.

„Ten výrok rozhodně nezazněl jako schvalování, nebo dokonce návrh, že bychom měli jít stejnou cestou. Zazněl pouze jako historický kontext, že restriktivní opatření proti národním příslušníkům země, která vede válku, tady už v minulosti byla, aniž bych chtěl jakkoliv naznačovat, že opatření, která byla proti Japoncům ve Spojených státech podniknuta, byla něčím, s čím bych souhlasil,“ nechal se slyšet Pavel.

Jeho slov však využila ruská propaganda. Například prokremelský list Rossijskaja Gazeta napsal, že se česká hlava státu vrací k nacistickým myšlenkám koncentračních táborů. „No, to že se jich (výroků) ujala ruská propaganda, to samozřejmě nepřekvapí,“ komentoval Pavel.

Tagy: