Dostálová měla financovat auto pro manžela ze sněmovních peněz. Nesmysl, reaguje

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) z vlády Andreje Babiše (ANO) měla údajně financovat nákup vozu pro svého manžela z peněz Poslanecké sněmovny. Podle webu Seznamzprávy to prošetřovala policie, která však nakonec nemohla použít klíčové odposlechy jako důkaz a případ tak uzavřela bez obvinění. Poslankyně pro CNN Prima NEWS uvedla, že se jedná o nesmysl.

Policie podle Seznam Zpráv prošetřovala několik let Dostálovou, že dodávku pro svého manžela splácela z peněz, které byly určené jako odměna pro její asistentku. Fiat Ducato, který měl být údajně upraven na kempování, měl manžel Dostálové dostat jako dar k padesátinám. „Oficiálně koupil dodávku z druhé ruky, za 399 tisíc korun, Dostálové otec Vilém Tvrdík. Zaregistroval ji na svou firmu – on i Dostálové manžel vyrábějí podle starých postupů rámy k obrazům,“ napsal zpravodajský web.

Hned druhý den měla tehdejší ministryně navýšit odměny pro svou asistentku, které jdou na vrub Poslanecké sněmovny. Ta však údajně stejnou částku posílala každý měsíc na účet otce Dostálové, který byl oficiálním majitelem vozu. „Byly ve skutečnosti určeny ke splácení nákupu shora popsaného vozidla,“ zmínili policisté podle Seznam Zpráv v usnesení o odložení kauzy. Odposlechy měly také zachytit hovor ministryně s jejím otcem, ve kterém o tomto způsobu platby hovořili.

Dostálová pak při výslechu tvrdila, že s financováním auta nemá nic společného. Detektivové to ale viděli opačně. „Po předestření komunikace z aplikace WhatsApp, kde se svým otcem Klára Dostálová řeší nákup vozu, kde její otec píše, že koupil on a Dostálová společně k narozeninám Martinovi auto Fiat Ducato Panorama, uvedla, že vůbec nevěděla, o co jde, že jí otec sdělil, že na firmu koupil auto a že ho manželovi dají společně k narozeninám,“ popsali policisté v dokumentu. Podle asistentky měly odesílané peníze sloužit k pronájmu poslanecké kanceláře.

Nesmysl, tvrdí Dostálová

Poslankyně Dostálová poslala redakci CNN Prima NEWS své vyjádření k situaci. „Závěry, které redaktor Seznamu vyčetl ze spisu, jsou nesmyslné a v mnoha směrech úplně mimo realitu. Článek spojuje několik nesouvisejících věci. Ten automobil pořídila firma mého otce a dodnes slouží k převáženi blondelových rámů na obrazy,“ sdělila Dostálová.

„Na rozdíl od redaktora Seznamu jsem neměla možnost si rozhodnutí o odložení vůbec přečíst, protože mě s ním nikdo neseznámil. Za těch několik let jsem jen jednou podala policii krátké vysvětlení a dál mě v celé věci už nikdo nekontaktoval,“ doplnila.

Celá věc je podle ní pouze fabulace. „Nesmyslů je tam spousty. Zaprvé nebylo auto žádným darem, jde o normální firemní dodávku. Zadruhé nebylo koupené ani na leasing, ani na jinou formu úvěru. Nedává tedy logiku, že by bylo spláceno po částkách z veřejných peněz. Policie celou věc odložila. Nemohla ani jinak,“ uvedla exministryně. Poslala zároveň fotografie, které mají dokazovat, že se vozidlo využívá k práci.

Tagy: