Spor kvůli inzerátu pokračuje. Babiš se Bartošovi vysmál, šéf Pirátů teď ostře reagoval

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a šéf ANO Andrej Babiš

360° Soukromí politiků (713)

Na ministerstvu pro místní rozvoj na rozdíl od Andreje Babiše postupujeme podle zákona a na místo ředitele odboru vybíráme člověka přes výběrové řízení, hájí šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti) inzerát, který před týdnem sdílel i na svém Facebooku. V něm shání „někoho šikovného, kdo by pomohl vyřešit krizi bydlení“. Expremiér se inzerátu vysmál, podle Bartoše je to ale Babišova „typicky hysterická reakce“, když se pirátský ministr snaží napravit „osm let šlendriánu“.

„Andrej Babiš se střídavě rozčiluje a směje, protože na ministerstvu pro místní rozvoj na rozdíl od něj postupujeme podle zákona o státní službě a na místo ředitele odboru vybíráme člověka podle výběrového řízení. Jde o typickou hysterickou reakci na koncept našemu expremiérovi zcela neznámý: postupovat podle zákona a výběrového řízení, kde nějaký ‚jeho člověk‘ už předem nebyl vybrán jako vítěz,“ vmetl přes Facebook Bartoš Babišovi.

Zároveň uvedl, že „Pirátům je zase zcela cizí korupce a korupční kauzy, takže takový podobný emocionální kolotoč pociťovali při Babišově vládnutí takřka každý den“.

Andreje Babiš se střídavě rozčiluje a směje, protože na Ministerstvo pro místní rozvoj narozdíl od něj postupujeme podle...

Posted by Ivan Bartos on Wednesday, July 20, 2022

Jako by Jalonen hledal přes inzerát nového Jágra

Babiš ministrův inzerát přirovnal k situaci, kdy by trenér českého národního hokejového týmu Kari Jalonen hledal přes inzerát „nového Jardu Jágra do elitního útoku“.

„Piráti hledají přes inzerát člověka, který v Česku vyřeší krizi bydlení! Zoufalství,“ vysmál se poptávce šéf ANO.

Zároveň Bartošovi doporučil, ať se ozve poslankyni a bývalé ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO). „Určitě ji znáte. Je to autorka průlomového stavebního zákona, který by, kdybyste ho nezrušili, tu krizi bydlení už dávno řešil. Tak jí zavolejte, a kdyby k Vám třeba nechtěla nastoupit, určitě Vám poradí,“ doporučil přes sociální sítě Bartošovi Babiš.

Piráti hledají PŘES INZERÁT člověka, který v Česku vyřeší krizi bydlení! Zoufalství. To je jako kdyby Kari Jalonen...

Posted by Andrej Babiš on Tuesday, July 12, 2022

Dostálová se může přihlásit, pokud to zvládne

Pirátský ministr však Babišovi vzkázal, že právě kvůli výběrovému řízení poslankyni zavolat nemohou. „Nicméně nic jí nebrání si do výběrka podat přihlášku. Jestli to teda zvládne,“ rýpl si do Dostálové její nástupce.

Bartoš také prohlásil, že na ministerstvu napravuje „osm let šlendriánu“. „Jedu už po několikáté šetření, kdo a za jaké smlouvy na MMR pod vedením Dostálové ‚pracoval‘,“ podotkl.

Připomněl, že podle jeho zjištění Dostálová spolupracovala i s obviněným v pražské korupční kauze Dozimetzr Luďkem Šteffelem. „Ten ‚radil‘ v letech 2019–2020 i na ministerstvu pro místní rozvoj Kláry Dostálové z hnutí ANO ve věci plánovaných zakázek na digitalizaci stavebního řízení. Říkáte si, že to musely být ‚rady nad zlato‘? Panáček měl dvě smlouvy dohromady za milion, který vyčerpal do mrtě. Kleslová revival,“ napsal Bartoš. Dostálová to už dříve odmítla.

Šéf Pirátů dodal, že některé věci na ministerstvu „napravil a napravuje dál“. „Už teď vidíme, že ‚zakázky‘ duplikují existující centrální řešení české digitalizace a indikujeme možnou nehospodárnost ve výši několika stovek milionů! Dle hesla babišovců ‚Z peněz občanů Evropské unie krev neteče‘ v personální politice ANOFertu pak ‚Ruka ruku myje‘,“ rýpl si Bartoš ještě do Babiše.

Plat v 15. třídě

Inzerát na ředitele odboru visel na webu ministerstva od konce června. Nyní už stránka není dostupná. Požadoval někoho, kdo se vyzná ve strategiích a analýzách regionální politiky i politiky bydlení státu. „Láká vás možnost podílet se na projektech podpory rozvoje venkova, měst nebo strukturálně postižených regionů, vytváření legislativních a koncepčních podmínek pro zajištění dostupného bydlení? Jestli ano, tak se zabydlete u nás na ministerstvu,“ uváděl v příspěvku na Facebooku Bartoš.

Resort sliboval odměňování v 15. platové třídě (tarifní plat od 36 200 korun do 53 650 korun podle délky praxe), příplatek za vedení (17 tisíc korun) a osobní příplatek na základě individuálního výkonu.

Od zájemce naopak požadoval vzdělání v magisterském studijním programu, přístup k utajovaným informacím na stupni „důvěrné“ a znalost anglického jazyka odpovídající alespoň 1. úrovni.

❗📣Hledáme na Ministerstvo pro místní rozvoj někoho šikovného, kdo by nám pomohl vyřešit krizi bydlení! 🏠📊📐Vyznáte se...

Posted by Ivan Bartos on Monday, July 11, 2022

Tagy: