Dostálová: Zrušte tři ministry a přidejte uklízečkám. Srovnáváte mravence a slona, řekl Bartoš

Klára Dostálová a Ivan Bartoš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (17)

K debatě o tom, kolik vlastně ministrů má mít vláda, se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS stočila slova k rezignaci ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) by zrušení rezortu zabývajícího se vědou ušetřilo peníze na platy uklízeček či školníků. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) její hypotézu odmítl s tím, že srovnává mravence a slona.

Ministr pro místní rozvoj o rezignaci Langšádlové dále řekl, že pro ni neviděl žádný relevantní důvod. „Jestli byla více viditelná, nebo nebyla více viditelná, pro mě není úplně relevantní,“ řekl s tím, že věci, na kterých s Helenou Langšádlovou spolupracoval, hodnotil kladně.

ČTĚTE DÁLE: Dostálová ostře o schůzce k důchodům: Podraz Hradu. Bartoš mluvil o vykrucování Havlíčka

Dostálová reagovala na rezignaci ministryně kritikou existence jejího rezortu jako takového. „Zrušme toto ministerstvo pod paní Langšádlovou, ušetříme prostě nějaké prostředky do státního rozpočtu, které třeba můžeme částečně věnovat na platy uklízečkám,“ zaznělo od ní. Existují podle ní tři úplně bezvýznamná ministerstva.

Bartoš nesouhlasil. „Hovořit o tom, že tato úspora by někde vytrhla nějaký deficit v oblasti školství na uklízečky, je trošku jako srovnávat, nevím, mravence a slona,“ poznamenal s tím, že důležitý je výkon ministerského týmu.

Helena Langšádlová oznámila rezignaci v uplynulém týdnu. O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Vyčítána jí byla především nedostatečná komunikace a prezentace úspěchů. Představitelé vědecké obce její práci naopak považují za přínosnou.

TOP 09 zatím nástupce Langšádlové nepředstavila. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má strana čtyři kandidáty, tři muže a ženu. Strana zvažovala i zrušení tohoto rezortu, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Tagy: