Dostáváme méně lahviček vakcíny, protože z jedné využijeme šest dávek, přiznal Blatný

Vakcína

Státy Evropské unie včetně Česka dostanou od společnosti Pfizer méně lahviček kvůli tomu, že se z jedné využívá šest dávek místo původních pěti, za což lobboval především premiér Andrej Babiš (ANO). Na páteční tiskové konferenci to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Společnost Pfizer uvedla, že aktualizovala dokumentaci k výrobku, podle které je teď v lahvičce šest dávek.

„Smlouvy jsou uzavřené na dávku. Celé to bylo původně koncipováno na pět dávek na lahvičku a od toho se odvíjely i počty dodávaných plat s lahvičkami. Jde o jeden z důvodů, proč jsme museli v poslední době řešit potíže s dostatkem druhé dávky,“ potvrdil na páteční tiskové konferenci Blatný po dotazu CNN Prima NEWS.

Společnost Pfizer tak nyní fakturuje jednu lahvičku za cenu šesti místo původně pěti dávek. „Je to v souladu se smlouvou o dodávkách, dle které fakturujeme počet dávek, nikoliv lahviček. Důsledkem této změny je fakt, že ze stejného množství injekčních lahviček lze naočkovat o 20 procent více dávek,“ potvrdil CNN Prima NEWS Tomáš Sazima, mluvčí společnosti Pfizer pro Českou republiku.

Dalším důvodem potíží s nedostatkem vakcíny je fakt, že firma omezila dodávky, aby mohla navýšit kapacitu výrobního závodu v belgickém městě Puurs. „Tato nutná změna procesů nám umožní splnit naší navýšenou nabídku Evropské komisi, do Evropské unie budeme moci dodat letos o 300 milionů dávek navíc. Celkově tedy v roce 2021 dodáme až 600 milionů dávek,“ řekl Sazima.

S tím počítá i ministerstvo zdravotnictví. „Skutečnost, že z důvodu změny výroby došlo dočasně ke snížení dodávek nejen do ČR, ale i do ostatních zemí EU, by měla vést k tomu, že navýšené potřeby EU, a tedy i ČR, budou uspokojeny, a to už ve druhém kvartále,“ řekla CNN Prima NEWS jeho mluvčí Barbora Peterová.

Babišův podíl

Za možnost brát z jedné lahvičky šest dávek místo pěti lobboval především český premiér Babiš, který se tím veřejně chlubil. „Dnes večer jsem požádal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyen, aby Evropská léková agentura urychleně schválila možnost očkovat šest dávek z jedné ampule Pfizeru namísto pěti,“ napsal loni 28. prosince na Facebook.

Lahvička s vakcínou Pfizer/BioNTech po naředění fyziologickým roztokem obsahuje 2,25 mililitru látky. Jako jednu dávku výrobce stanovil 0,3 mililitru. Teoreticky je tak možné získat místo původních pěti rovnou sedm dávek, prakticky je to ale komplikované. Větší objem je v lahvičkách jako rezerva, aby bylo zaručeno, že zdravotníci dokážou získat předepsaný počet dávek.

Jednotlivé unijní země včetně Česka a poté i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) postupně povolily, aby se z lahvičky místo pěti získávalo šest dávek. Například očkovací centra v Durynsku ale upozorňují, že se jim z každé druhé lahvičky šestou dávku nepodaří získat. Závisí to totiž nejen na obratnosti zdravotníka, ale také na použité injekční jehle a stříkačce.

Tagy:
očkování Andrej Babiš vakcína koronavirus COVID-19 Jan Blatný Pfizer Evropská agentura pro léčivé přípravky Barbora Peterová