Zemřel „nejrychlejší kůň světa“. Slavná klisna vyhrála všechny dostihy, před smrtí porodila

Fanoušky dostihů zasáhla smutná zpráva. Legendární dostihová klisna Black Caviar musela být den před svými osmnáctými narozeninami utracena, protože trpěla laminitidou, informuje The Guardian. Ještě před tím stihla porodit hříbě.

O utracení dostihové klisny v sobotu informovala vlastnická skupina, které Black Caviar patřila. „Jsme zdrceni, nicméně budeme vzpomínat na její hvězdné úspěchy nejen v Austrálii, kde se jí podařilo vystoupit ze světa dostihů a získala si srdce celé veřejnosti, ale i v Anglii,“ uvedli vlastníci.

ČTĚTE TAKÉ: Stařičká panda porodila dvě zdravá mláďata. Po řadě potratů se stala nejstarší mámou

Black Caviar trpěla laminitidou neboli schvácením kopyt, informuje BBC. Nemoc koní a skotu se projevuje záněty kopyt, kulháním a horečkami. „V pátek jsme jí udělali sken kopyt a zjistili jsme, že do nich vůbec neproudí krev. V podstatě jí to zabilo nohy,“ sdělil novinářům její trenér Peter Moody.

V sobotu ráno ještě porodila hříbě, načež ji veterináři utratili.

Během své čtyřleté kariéry v letech 2009 až 2013 Black Caviar startovala na 25 dostizích a všechny vyhrála, informuje The Guardian. Díky tomu si vysloužila pověst nejrychlejšího koně světa. V roce 2012 s žokejem Lukem Nolenem vyhrála na Ascotském závodišti dostih, který se pořádal při příležitosti diamantového výročí tehdejší britské královny Alžběty II.

Klisna byla čtyřikrát vyhlášena nejlepší sprinterkou světa a třikrát australským dostihovým koněm roku. Ve své rodné zemi byla natolik populární, že se objevila na titulní straně tamní verze magazínu Vogue.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pavouk s obřími kusadly expanduje do Krkonoš. Co všechno víme o tajemné zápřednici jedovaté?

Tagy: