Státu chybějí miliardy, zatímco firmy hlásí vysoké zisky. I díky dotacím od státu

Vývoj zisků

Vydělávají a berou dotace

Mnoha Čechům klesá životní úroveň, na provoz státu chybí stovky miliard korun, firmy ale mohou slavit. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že loni se jim zisky zvedly v průměru skoro o polovinu. Nyní se navíc ukazuje, že i podniky, kterým výnosy svižně rostou, využívají dotace od státu. Podle komentátora Martina Čabana trval cenový šok v energiích kratší dobu, než se čekalo. Dodatečné peníze od státu proto již pro řadu firem nejsou potřeba.

Zatímco lidem se během dvou let ceny zvedly o bezmála třetinu, firmy loni dle statistiků zvedly zisky o téměř polovinu. Přitom ještě v loňském roce někteří předpovídali ekonomickou katastrofu. „Nakonec se ukázalo, že cenový šok v energiích byl krátkodobý a firmy zaznamenaly velmi úspěšný rok,“ zhodnotil Martin Čaban, komentátor Seznam Zpráv.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neoprávněné dotace pro Agrofert, rozhodl soud. Pět firem vrací 2,6 milionu korun

Dramatickým scénářům, představovaným některými firmami ale podlehli politici. A začali rozdávat dotace. Na některé navíc mohly dosáhnout skoro všechny. „Základní výše pomoci pro firmy v kategorii A činí 48 milionů korun, zde nemusí podnikatel splňovat žádné podmínky,“ vysvětlila dříve mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miluše Trefancová. Například sklárna Crystalex meziročně zvýšila zisk o bezmála 150 procent. Přesto ve výroční zprávě píše, že využívá vládních stropů na energie.

„Ukazuje se, že ty peníze nejsou potřeba. To je velká bolest. Kdyby stát poskytoval pomoc formou nízkoúročených půjček, firmy by si dvakrát rozmyslely, zda peníze potřebují,“ domnívá se Čaban. Na cenové stropy stát firmám rozdává miliardy. I díky nim teď některé vykazují rekordní zisky.

Čaban: Firmy se s inflací „nemazaly“, hodily ji na spotřebitele

Stát se brání s tím, že bylo třeba pomoci rychle a nejistota dalšího vývoje byla veliká. „Dotace, které mají některé státy kolem nás, jsou mnohem štědřejší. Do jisté míry je berou plošně při mnohem nižším stropu, než má Česko,“ doplnil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Pomyslnými vítězi energetické krize mohou být například potravináři. Tam růst zisku dosáhl nevídaných hodnot. „V potravinářství i jinde bylo vidět, že firmy se s inflací ‚nemazaly‘, normálně ji přehodily na bedra koncových zákazníků a spotřebitelů, a ještě si tam přidaly marži,“ popsal Čaban.

Cenové stropy platí jen do konce letošního roku. Pak vláda slibuje úspory. V dotacích má v příštích dvou letech škrtnout přes padesát miliard korun.

S tvrdou kritikou se setkalo i zavedení nové vládní dotace „Oprav dům po babičce“.

Tagy: