Místo tržní ekonomiky dotační socialismus. Analytici cupují příspěvek na dům po babičce

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Zavedení nové dotace ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) je pod tvrdou palbou kritiky. Program Oprav dům po babičce podle ekonomů oslovených redakcí CNN Prima NEWS pokřivuje tržní hospodářství a vytváří dotační socialismus. Na veřejné peníze si totiž mohou sáhnout i majetní jedinci, kteří si díky programu jednoduše opraví své domy a chalupy. Ministr Hladík se hájí tím, že finanční prostředky míří z Evropské unie, a mohou se proto bez problémů využít.

I když se vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zaměřuje na úspory státu a osekávání nejrůznějších dotací, tak na druhé straně vytváří i pobídky nové. To se týká i programu Oprav dům po babičce, ve kterém chce ministr Hladík nabídnout peníze lidem opravujícím domy nebo chalupy po svých příbuzných. Finanční prostředky se mají využít na zateplení či různé ekologické rekonstrukce.

ČTĚTE TAKÉ: Znovuzavedení superhrubé mzdy? Totální zrada voličů, tvrdí experti. Lidé mají méně peněz

Mrhání penězi ale kritizují analytici. Podle nich jsou takové dotační tituly nebezpečné, protože pokřivují tržní ekonomiku. „Měli bychom se věnovat škrtání dotací. I když tento titul bude financován z evropských peněz, tak samotné zacílení programu není příliš dobré. Peníze mohou získat lidé, kteří mají vlastní nemovitost, nejsou v sociální nouzi a v případě ohrožení ji mohou prodat,“ řekl pro CNN Prima NEWS poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle něj by se mělo při udílení dotací přihlížet k sociálním kritériím. Tedy dotační tituly nabízet ohroženým skupinám obyvatel, které mají existenční nouzi. „Peníze mohou skončit u bohatých lidí. Nevytvářejme obrovskou přerozdělovací ekonomiku. Posouvá nás to k dotačnímu socialismu a s tržní ekonomikou to nemá nic společného,“ kritizoval snahu Hladíka ekonom Křeček.

Na kritiku už reagoval i ministr životního prostředí, který se snažil vášně tlumit. V první řadě vyvracel, že by se jednalo o veřejné peníze českých daňových poplatníků. „Oprav dům po babičce nejde ze státního rozpočtu. Jsou to evropské prostředky, které máme v Modernizačním fondu k dispozici z prodeje emisních povolenek právě na dekarbonizaci a opatření spojená s energetickými úsporami na budovách,“ uvedl Hladík.

S takovým vysvětlením však nebyl spokojen například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Tohle myslíte vážně? Opravdu vážně? Peníze z Modernizačního fondu nejsou peníze daňových poplatníků? A čí tedy jsou? Spadly z nebe a patří Hladíkovi? Měli byste asi dělat něco jiného než správu veřejných peněz,“ nechápal Kalousek.

Zároveň upozornil, že i on by mohl dotaci čerpat na dům, který zdělil po mamince v Bechyni: „Budete se všichni radovat, že mi výrazně přispějete na zhodnocení mého majetku a jeho levný energetický provoz?“ Následně však jedním dechem dodal, že si žádost nepodá. „Hanba by mě fackovala. Chci jen na vlastním příkladu demonstrovat absurditu celého programu,“ vysvětlil.

Ministr Hladík si jeho slova líbit nenechal a upozornil, že nejde o program pro Kalouska, ale pro mladé lidi. „Pokud Kalouskové a spol. chtějí očůrávat stát, tak já tak neuvažuji a nikdy uvažovat nebudu,“ reagoval ministr na kritiku. A oheň byl opět na střeše. „Jen upozorňuji, že povinností správce programu je minimalizovat riziko zneužití a maximalizovat efektivitu vynaložených veřejných peněz. Vy, bohužel, neděláte ani jedno, ani druhé. Jde o 40 miliard,“ upozornil bývalý člen vlády.

Kritika i z vládních lavic

Do ministra se opírají nejenom odborníci, ale také někteří zástupci koaličních stran. Svou polemiku například zveřejnil europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer (TOP 09). „Pokud by ‚Dům po babičce‘ opravený za milion ze státní podpory ušetřil třeba 8 MWh energie (podobně jako náš dům), tak za ušetřenou kWh stát zaplatí 5 Kč (při životnosti 25 let). A to jen tehdy, pokud bude dům využíván. Je to absurdně vysoká suma. EU peněz je sice dost a dává smysl je rychle investovat, ale odpovědná a promyšlená investice podle mne vypadá jinak,“ uvedl europoslanec.

Niedermayer navíc připomíná, že pokud je opravovaný dům v dobré lokalitě, tak bude mít i vysokou hodnotu. Nemovitost se totiž může dočkat dalšího využití a rekonstrukce. V opačném případě může jít dotace vniveč. „Tedy nenahradí neúsporné bydlení a přínos pro energetickou efektivitu bude mizivý,“ dodal.

O dotaci Oprav dům po babičce hovořil jako o šílenosti ekonom Vladimír Pikora. Více se dozvíte zde:

Podobné snahy, jako nyní hojně debatovaná dotace, ale u ekonomů nenachází pochopení již delší dobu. „Pokud už máme vydávat nějaké dotace, tak ať plynou ohroženým skupinám obyvatel jako matkám samoživitelkám nebo vdovám. Ale dávat je lidem, kteří zdědili majetek v hodnotě stovek tisíc až milionů korun? A my pro ně vymyslíme dotační titul? Proč by se na to měli občané skládat?“ nechápal hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Tagy: