Dotace jsou zhoubné. S jejich množstvím se to u nás přehnalo, míní ekonom Křeček

ekonom Štěpán Křeček

360° 30.6.2023

S množstvím dotací se to u nás přehnalo, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Podle něj by bez nich některé firmy nepřežily, a správně by tak neměly v ekonomice figurovat.

„Dotace jsou zhoubné, v naší ekonomice se to s množstvím dotací a objemem peněz skutečně přehnalo,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.

Dotace prý nejsou vždy fér. „Vede to k tomu, že některá firma ji má a jiná na stejném trhu ne, křiví to podmínky,“ podotkl ekonom. Zkritizoval, že existují společnosti, které jsou na nich zcela závislé. „Samy o sobě by nepřežily,“ pronesl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trhá mi to mozek z hlavy. Kalousek se znovu pustil do vlády, se Středulou se pohádal

Takové firmy prý nemají v ekonomice co dělat. „My chceme prosperující firmy. Jestli si někdo zaslouží dotaci, tak třeba na novou továrnu na baterie, abychom udrželi automobilovou výrobu,“ popsal Křeček.

Naopak vydávání dotací na neziskové organizace, jež jsou často politické, podle Křečka křiví trh. „Je to velice špatně a jsem rád, že se budou škrtat,“ dodal ekonom.

Více o dotacích a také vládním konsolidačním balíčku se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: