Trhá mi to mozek z hlavy. Kalousek se znovu pustil do vlády, se Středulou se pohádal

Miroslav Kalousek

360° 28.6.2023

Vysloveně mě bolí v uších výrok pana premiéra, že končíme s dotačním podnikáním. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kritizoval tak rozpočtovou politiku vlády. Servítky si nebral ani šéf odborů Josef Středula. Přesto se debata dvou zmíněných neobešla bez názorových rozepří.

„Jestli vláda na příští rok předloží deficit ve výši 270 miliard, tak pan premiér Petr Fiala (ODS) nemá pravdu, že zastavuje raketové zadlužování. To totiž bude pokračovat. A vysloveně mě bolí v uších výrok pana premiéra, že končíme s dotačním podnikáním, a proto si bereme půjčku na dotace ve výši 137 miliard korun,“ kritizoval Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS. K různorodým sazbám DPH pak uvedl, že mu rozhodnutí vlády ohledně sazeb na noviny, časopisy či knihy „trhá mozek z hlavy“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi vidí světlo na konci tunelu. Finanční situace domácností se zlepšuje, ukazuje průzkum

Kritický byl i šéf odborů Josef Středula. Vrátil se k plnění letošního návrhu rozpočtu: „Když to budu trošku parodovat, myslím, že ve vládě oslavují, jak jsou dobří a skvělí. Jenže už mají vyčerpaný deficit v polovině roku. Před velkými deficity jsme varovali, že je problém na příjmové i výdajové straně.“

I když se v mnoha ohledech, zejména v kritice rozpočtové politiky vlády, shodli, přesto se debata bývalého ministra financí a předsedy ČMKOS neobešla bez názorových rozepří. Kalousek například Středulovi vyčetl, že odbory prý nepřichází s konkrétními návrhy škrtů.

Vláda dve středu schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí. Udělala v něm jen legislativnětechnické změny, k věcným přistoupí při projednávání ve Sněmovně, pokud se na nich koalice dohodne. Po jednání kabinetu to řekl premiér Fiala. Součástí balíčku podle něj zůstala i novela zákona o hazardních hrách, proti které se vymezovali vládní lidovci.

Podívejte se na celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem a Josefem Středulou. Hlavním tématem byla rozpočtová politika vlády.

Tagy: