Smutný konec snu o fotbalové kariéře: Mladík se při útěku před Tálibánem zřítil z letadla

Svět obletěly šokující záběry z Afghánistánu, na nichž se lidé snaží prchnout ze země na podvozcích vzlétávajících letadel. Nápor vzduchu ale nezvládnou a ze strojů padají. Mezi oběťmi, které se pokoušely tímto drastickým způsobem před Tálibánem uniknout, má být i Zaki Anwari, mládežnický fotbalista, který se bál o svou budoucnost.

Lidé se drželi podvozku amerického vojenského letadla C-17 s nadějí, že v USA naleznou lepší budoucnost. Jejich cesta však skončila ještě v Afghánistánu. „S velkou lítostí a smutkem jsme zjistili, že Zaki Anwari, jeden z mládežnických fotbalistů národního týmu, zemřel při strašlivém incidentu,“ uvádí v prohlášení Afghánské generální ředitelství sportu, na nějž odkazuje i CNN.

Mladý teenager se podle vydaného prohlášení pokoušel dostat ze země na zmiňovaném podvozku letadla C-17. „Chtěl uprchnout stejně jako stovky dalších mladých lidí. Zemřel spolu s několika jinými krajany, kteří doufali v lepší budoucnost,“ dodává Afghánské generální ředitelství sportu v prohlášení.

Chaos a panika se zemí šíří především od neděle, kdy islámské radikální hnutí převzalo kontrolu nad hlavním městem Kábul. Lidé se proto pokoušejí dostat na paluby letadel, aby od Tálibánu unikli co nejdál. Místo na palubách však není pro všechny, a tak se někteří, jako Anwari, rozhodli chytit alespoň podvozků.

Pád několika z nich pak natočili lidé na mobilní telefony. Další obětí je taktéž teenager, který se se svým mladším bratrem snažil uprchnout ze země. „Ať jeho duše odpočívá v pokoji a jeho památka zůstane zachována,“ píše se v prohlášení s tím, že lidé doufají, že bude mladíkovi dopřáno v nebi vysoké postavení.

Tagy: