Hrozivá smrt mladého Afghánce. Po pádu z letadla neměl nohy ani ruce, popsali rodiče

Dva nezletilí bratři se společně rozhodli prchnout před vládou islamistického hnutí Tálibán. V pondělí 16. srpna nad letištěm v afghánské metropoli však jejich cesta do bezpečí skončila. Sedmnáctiletý mladík zemřel po pádu z letadla. Byl jedním z těch, kdo se do bezpečí chtěli dostat na trupu letadla. Jeho šestnáctiletého bratra rodina ještě nenašla, píše web VICE World News.

Den poté, co Tálibán dobyl Kábul a způsobil totální kolaps afghánské vlády, se bratři rozhodli utéct. Běželi na mezinárodní letiště, kde doufali, že se jim podaří nasednout na některé z letadel převážející diplomaty, tlumočníky a jejich rodiny do bezpečí.

Tam však jejich šance na záchranu skončila. „Jsme velmi smutní z toho, že jsme je ztratili oba. Našli jsme tělo jednoho z nich, to druhé stále hledáme,“ sdělil webu VICE World News jeden z členů rodiny.

Smrt sedmnáctiletého mladíka zachytilo několik lidí při natáčení evakuačních letadel. Děsivé záběry, které se rychle rozšířily po internetu, ukazují pád bezvládných těl z právě vzlétajícího amerického vojenského letounu z letiště v Kábulu. Jedno patřilo právě mladému muži.

„Doufáme, že ho najdeme živého nebo mrtvého, abychom mohli utěšit naši rodinu. Máme obavy, chodili jsme z jedné nemocnice do druhé, ale nedostali jsme žádné informace. Jeho matka je zdrcená, co chvíli omdlévá,“ uvedl příbuzný s odkazem na stále pohřešované tělo šestnáctiletého chlapce.

Nikomu nic neřekli a zmizeli na letiště

Bratři prý slyšeli od sousedů fámu, že na 20 tisíc lidí bude převezeno do Kanady nebo Spojených států, což popohnalo jejich rozhodnutí, že na letišti zkusí štěstí. „Nikomu nic neřekli, vzali si své občanské průkazy a zmizeli na letiště,“ upřesnil zdroj z rodiny.

Starší z bratrů byl jedním z těch, kteří se zoufale snažili vyšplhat na vojenský letoun a zkrátka se ho při vzletu držet. I tyto záběry zachycují videa kolující po sociálních sítích. Nejméně tři lidé údajně zemřeli poté, co z amerického letadla C-17 spadli. V podvozku letadla stejného modelu byly potom nalezeny lidské ostatky.

Není jisté, jestli ostatky patřící Afgháncovi jsou ze stejného letadla jako z toho, ze kterého spadl sedmnáctiletý mladík. „Každý se snaží utéct. Je to proto, že mají strach z Tálibánu, oni zabíjí lidi. Všichni zmizeli na letiště kvůli nedostatku práce i možností. Chtějí jít do zahraničí,“ vysvětlil člen rodiny.

Neměl ruce ani nohy, líčí rodina

V Kábulu po dobytí Tálibánem propukly panika a chaos. Rodinný příslušník uvedl, že se staršímu z bratrů snažili dovolat, ale jeho telefon zvedl někdo cizí. Člověk na druhé straně telefonu rodinu informoval, že telefon našel. Část rodiny se proto v obavách rozhodla jít bratry na letiště hledat.

Tam potom svědci, kteří viděli lidi z letadel padat, dohledávali těla a odnášeli je pryč z letiště. Rodině se podařilo identifikovat rozbité tělo svého chlapce. „Jeho nohy a ruce byly pryč. Sám jsem ho přinesl zpět,“ sdělil člen rodiny.

Rodina se nyní obrací na média s prosbou, aby jim pomohla najít tělo mladšího chlapce. Oba bratři jsou nejstaršími z osmi sourozenců. Jsou součástí mladé generace Afghánců, kteří nikdy nezažili vládu Tálibánu.

Mladí se bojí

Právě mladí Afghánci se nyní bojí, že ztratí svobody, na které jsou zvyklí. Například možnost chodit do školy, na koncerty nebo do kina a říkat, co si myslí. Sedmnáctiletý mladík byl podle webu VICE World News středoškolský student. Měl rád box a hraní s mladšími sourozenci.

Tálibán území Afghánistánu ovládal už mezi roky 1996 až 2001. Tehdy v zemi zavedl totalitní stát založený na radikální verzi islámského práva šaría a vrátil se ke středověkým praktikám v podobě bičování, kamenování, utínání končetin a veřejných poprav.

Když v neděli hnutí dobylo hlavní město a kompletně tak převzalo moc, na mezinárodním letišti v Kábulu se strhl absolutní chaos. Mnozí Afghánci se snažili dostat do letadel, která pospíchala evakuovat své diplomaty a jejich spolupracovníky.

Česko přepravilo z Afghánistánu 170 lidí. Evakuační lety přistály v Praze v pondělí ráno a v úterý a ve středu večer. Do Česka jimi přiletěli zaměstnanci české ambasády, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánci, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko.

Tagy: