Dovolená je u konce. Rusové po explozi kvapně opouští Krym, trčí v obrovských kolonách

Rusové ve velkém opouštějí poloostrov Krym.

Exploze na ruské základně na Krymu

Ukrajinský úder na ruské vojenské letiště na poloostrově Krym vyděsil nejen místní vojáky, ale zejména ruské civilisty. Mnozí totiž právě na Krymu tráví tradičně svoji dovolenou. Kvůli výbuchu, ke kterému se Ukrajinci později přihlásili, však anektovaný ukrajinský poloostrov houfně opouštějí. Jejich úprk je tak náhlý, že se na mnoha místech tvoří obrovské kolony.

„Nechci Krym opustit. Je to tu skvělé a cítím se jako doma,“ pláče ve videu, které se objevilo na sociálních sítích, prchající ruská turistka. Do oblasti Rusové v posledních letech často vyráželi na letní dovolenou. Pláže zalité sluncem a koupání v Černém moři jim ale zkazila exploze vojenského letiště Novofedorivka poblíž města Saky.

„Myslíte, že Rusové konečně začnou chápat, že to je doopravdy válka?“ tázal se sarkasticky na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ten zveřejnil mimo jiné záběry, na kterých je jedna z dlouhých kolon ruských vozů. Má podle něj 100 kilometrů.

Další video pak ukazuje překvapení Rusů přímo na plážích. Natočeno bylo krátce po výbuchu.

Při explozi zahynul jeden člověk, přiznala ruská administrativa na Krymu. Zraněných je podle místního ruského gubernátora Sergeje Aksijonova celkem 14. Na záběrech je vidět, že v oblasti v tu chvíli zavládla panika. Zatímco z letiště stoupal mohutný dým, zmatení a vystrašení obyvatelé Krymu pobíhali po okolí a s hrůzou zjišťovali, co se vlastně stalo. Exploze byla tak silná, že byla slyšet a vidět na kilometry daleko.

Zprvu nebylo jasné, co úterní výbuch způsobilo. Až během středy Ukrajina oznámila, že šlo o výsledek úspěšné sabotáže. „Byla to letecká základna, ze které často vzlétala letadla, aby podnikala útoky na naše jednotky na jihu,“ sdělil nejmenovaný zdroj z ukrajinského ministerstva obrany pro list The New York Times. Podle něj stály za úderem ukrajinské speciální složky.

Ruská agentura TASS uvedla, že zdrojem explozí bylo primárně „porušení bezpečnostních protipožárních opatření“. Rusové zároveň uvedli, že během celé události nebyla zničena či poškozena žádná vojenská letadla.

Ukrajinci naopak hlásí, že při explozi jich zničili devět. „Saky! Minus devět letadel okupantů,“ uvedly ukrajinské vzdušné síly.

Tagy: