Byli jsme to my. Ukrajinské speciální složky se přiznaly k sabotáži na okupovaném Krymu

Jeden mrtvý a devět zraněných zůstalo po explozích na ruské základně na Krymu. (9. srpna 2022)

Exploze na ruské základně na Krymu

Úterní výbuch na krymském letišti, zhruba 200 kilometrů od frontové linie, překvapil nejen Rusy, ale i zbytek světa. Ve středu se potvrdily předchozí spekulace, že za sabotáží, při které jeden člověk zemřel a dalších devět se zranilo, stály ukrajinské ozbrojené složky. Pro list The New York Times o tom dokonce informovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Ukrajinská vláda překvapila, když se den po nečekaném útoku hluboko za frontovou linií k sabotáži na letišti přiznala. Ještě v úterý přitom poradce prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdil, že s útokem nemá Kyjev nic společného. Že mají incident na svědomí ukrajinské speciální složky, sdělil pro The New York Times nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. Poukázal na to ukrajinský web Babel. Další zdroj pak informaci potvrdil i pro Washington Post.

Podle něj byl útok proveden nikoli pomocí amerických zbraní, ale prostřednictvím arzenálu „ukrajinské výroby“. Pro americký list zdroj rovněž popsal, proč Ukrajinci zaútočili právě na letiště na Krymu, které se nachází v oblasti, kam někteří Rusové letos vyrazili na dovolenou.

„Byla to letecká základna, ze které často vzlétala letadla, aby podnikala útoky na naše jednotky na jihu,“ sdělil muž z ukrajinského ministerstva obrany.

Jak k útoku došlo?

Svědci nejprve ohlásili, že na Krymu došlo k výbuchu. A to v oblasti ruské letecké základny Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od frontové linie. Podle tamní vlády si exploze vyžádala jedno úmrtí z řad civilistů a devět raněných.

Videa s výbuchem lidé posléze začali sdílet na sociálních sítích. Na záběrech je vidět, že v oblasti v tu chvíli zavládla panika. Z oblasti stoupal mohutný dým. Zmatení a vystrašení obyvatelé Krymu po výbuchu pobíhali po přilehlých plážích či loukách a s hrůzou zjišťovali, co se vlastně stalo. Exploze byla tak silná, že byla slyšet a vidět na kilometry daleko.

„Chtěli bychom všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezónou,“ stálo v prohlášení ukrajinského ministerstva obrany. Kyjev tím kritizoval turisty, kteří v Ruskem okupovaných oblastech tráví dovolenou.

Tagy: