Dovolená na podzim? Ušetříte a vyhnete se davům, řekla expertka a doporučila destinace

Řecké přímořské město Parga

Vyplatí se dovolená na podzim?

Prodloužení léta, úspora, méně turistů a mnohdy i přívětivější počasí. Dovolená po hlavní sezoně nabízí celou řadu výhod. „Navíc není tolik přetížený letový provoz, a tak nehrozí zpoždění,“ doplnila mluvčí společnosti Čedok Kateřina Pavlíková ve vysílání CNN Prima NEWS. Češi prý na podzim vyrážejí nejčastěji k moři do Turecka, Tuniska, Egypta nebo na řecké ostrovy.

V některých exotických zemích je podle Pavlíkové třeba dodržovat při cestování určitá pravidla. „Nepít vodu z kohoutku a nepoužívat ji ani k čištění zubů. Je třeba dávat si pozor i při sprchování a hygieně rukou,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS. Turista by podle ní měl dbát na to, v jakých místech se stravuje. Pokud je to mimo hotel, měl by si stánek nebo restauraci prověřit – zda správně skladuje potraviny.

ČTĚTE TAKÉ: Vstupné za přístup k fontáně di Trevi? Řím zvažuje opatření proti turistům

„Při jakémkoli cestování obecně platí, obzvlášť vyrážíme-li do exotických zemí nebo zemí mimo Schengenský prostor, že obvykle pro splnění vstupních podmínek potřebujeme cestovní pas. V některých státech je potřeba, aby platnost pasu vydržela ještě šest měsíců po návratu do Čech,“ informovala Pavlíková. Pravidla se mohou ale lišit a turisté si je podle ní musí ověřit na stránkách ministerstva zahraničních věcí nebo přes cestovní kancelář.

Některé země mohou vyžadovat i víza nebo očkování. „V naprosté většině exotických zemí bývají očkování pouze doporučená. I tak by ho návštěvníci měli zvážit,“ doporučila Pavlíková.

Pokud už znáte datum, kdy na cesty hodláte vyrazit, neměli byste s rezervováním letenek podle Pavlíkové příliš otálet. Některé termíny, zvláště v období svátků, bývají rychle zabrané. První lety do exotických destinací, jako je Madagaskar, Dominikánská republika nebo Thajsko, začínají už od 2. října.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Odletěli z Prahy k moři bez kufrů. Nyní postižení dostávají tisíce za zkaženou dovolenou

Tagy: