V Indii pochopíte, o čem je život a zamilujete se. Prožijte ji všemi smysly s Exclusive Tours

Exclusive Tours: V Indii pochopíte, o čem je život a zamilujete se. Prožijte ji všemi smysly s Exclusive Tours

Pokud bychom měli dát radu člověku, který se chystá do Indie, zněla by asi takhle: Nejpozději po návratu nezapomeňte zavřít pusu, protože tady vám spadne brada. Důvodů je asi tak jeden a půl miliardy, stejně jako tu žije lidí. Dobře, přistihli jste nás, mírně jsme si zapřeháněli. Ale skutečně jen maličko. Indie se dá popsat mnoha způsoby, všechno, všecičko je tady intenzivní. Barvy, vůně, chutě... i život sám. Žádné vyprávění vás ale nepřipraví na skutečnou zkušenost, která tu na cestovatele čeká. Tohle jednoduše musíte jen zažít a poznat. Takovou možnost nabízí například Exclusive Tours.

Kdo se považuje za skutečně zcestovalého, nemůže minout velmoc zvanou Indie. Nejlidnatější stát vůbec, kterému se někdy přezdívá „největší demokracie světa“, je srdečný, temperamentní a přitom všeobjímající. Snad nikde jinde na planetě nenajdete místo, kde by v rámci jedné země fungovalo tolik světů. A přitom v míru a pokoji.

Exclusive Tours

Jsme zdrojem inspirace, protože i cesta kolem světa začíná myšlenkou. Jsme průvodcem, se kterým budete doma v Africe i za polárním kruhem. Jsme rádcem, který vás zná, podanou rukou, kdykoli je potřeba, a především předvídavým partnerem, díky kterému cestujete hladce a bezpečně.

zdroj: Exclusive Tours

Navždy spolu

Indii lidé vnímají všemi smysly. Kdybychom měli ji přirovnat ke smyslovému prožitku, řekněme třeba k hudbě, pak k opeře.

„První reakce na Indii bývají velmi výrazné. Buď si ji zamiluješ, nebo naopak. Miluješ ji pak po celý život. A když ne, budeš třeba jen poslouchat, ale s tvojí duší nesplyne.“

Tohle původně pronesl Richard Gere ve filmu Pretty Woman právě o opeře. Současně se ale jeho slova dají perfektně použít i pro stručnou a přitom výstižnou charakteristiku východní velmoci, kde „pramen spí a ptáček zní, kde pod kupolí chrámu bílý jasmín s růží ční... spolu!“, jak procítěně zpívá pro změnu kněžka Lakmé ve stejnojmenné operní hře.

Indie je zkrátka poetická země, která se jednoduše otiskne do duše člověka a už mu nikdy nedovolí zůstat stejným. I teď přeháníme? Ale kdepak. Z její návštěvy můžete čerpat, kdykoli se vám zachce. Stačí zavřít oči a budete opět spolu. Daleko od stresu a starostí všedních dní. Ostatně, kde jinde se naučit ovládat svou mysl než právě tady?

Naučí skromnosti a pokoře

Život v Indii je plný kontrastu, paradoxů a extrémů. Hned vedle sebe tu existují nesmírné bohatství a absolutní chudoba, pestrobarevnost nedotčené přírody s přelidněnými a špinavými slumy, na mnoha místech se mísí vůně koření a květin s pachem skládek a veřejných záchodků.

Byla by ale chyba kvůli tomu na tuhle krásnou zemi zanevřít. Tady totiž zjistíte, že navzdory svému dosavadnímu přesvědčení, si žijete jednoduše skvěle, když máte víc než odřená kolena od žebrání a nemusíte se denně plahočit na trh nebo na pole. Ovšem je potřeba zdůraznit, že stěží najdete Inda, i toho sebsechudšího, který by si naříkal. Harmonie, pokora i vděk jsou důležitou součástí zdejší filosofie, kterou při troše vůle nasajete taky.

Další zkušeností, kterou si můžete odnést, je ztráta ostýchavosti a výrazně menší potřeba osobního prostoru. Jak už jsme uvedli v úvodu článku, Indie je s jednou a půl miliardou obyvatel nejlidnatější země světa a tak dá rozum, že se tu občas dost mačkají. Po pár dnech v Novém Dillí sotva budete věřit, že vám kdy vadilo cestování v české MHD.

Víra, vědění, filosofie - ať to nazýváte jak chcete, pokud jí to dovolíte, Indie vám významně změní pohled i na koloběh života. Tady jsou naprosto smíření s tím, že lidé „odcházejí“. Považují za přirozenou součást životního cyklu, který ovšem smrtí nekončí. Nejeden návštěvník si sem jezdí právě pro toto „uvědomění“.

Přes všechno, co jsme tu právě uvedli, ale zapomeňte na zázračné osvícení, které mnozí od místní kultury čekají. K tomu, abyste pochopili zdejší způsob života a to dobré z něj si byť jen trochu vzali za vlastní, musíte tomu jít naproti. Zapomeňte na předsudky a očekávání a jednoduše se nebraňte ničemu, co se ve vás děje. Tohle je poslední místo na Zemi, kde by vás za to někdo soudil. Spíš si vás sotva všimnou, což je další paradox - lidé tu fungují namačkaní jeden na druhého bez absolutního nároku na soukromí ale přitom s dokonalou možností anonymity. Základním předpokladem pro to, aby se vám tu líbilo, ale je, že dokážete totéž. Nebudete Indy odsuzovat a prostě se smíříte s tím, jak to tu chodí a že ne všechno lze pochopit.

Mimochodem národní květinou Indie je lotos, nádhera, která vyrůstá ze špinavého bahna. Jak příznačné, že?

Krůček po krůčku pro nesmělé

Láká vás Indie, ale současně si nejste jistí, že tohle všechno na první dobrou unesete? Pak si vyberte z nabídky Exclusive Tours, která umí tuhle obrovskou porci zážitků dávkovat ve více než přijatelné podobě. Pomůže vám naplánovat výpravy za historií i poznáním s možností vrátit se zpátky do pohodlí, klidu a ticha.

A co všechno byste při své cestě za svým lepším já měli vidět? Anebo nevíte, kde začít? Nechte si poradit od profesionálů, kteří doporučují takzvaný zlatý trojúhelník - Dillí, Agra a Džajpur. A jedna z ostřílených travel designérek, Kristýna Kopečková, pak doporučuje místní safari: „Na rozdíl od africké verze funguje indické safari trochu jinak. Nejezdí se tam za pozorováním divoké zvěře obecně, ale vždy za jedním konkrétním druhem.“ Vyrazit za ním lze takřka odkudkoli, třeba z The Leela Palace New Delhi.

Co vás v Indii čeká a nemine, je zdejší kuchyně. Převládá v ní čočka, rýže a zelenina, ale i masa se dočkáte. Na menu najdete kuřecí, krůtí či jehněčí a ryby. Indové kladou důraz na čerstvost, proto si můžete být jistí, že pokud vám nevadí výrazná chuť koření, budete mít po zdejších hodech v bříšku jako v pokojíčku. Svěřte se třeba do péče kuchařů v Oberoi Hotels.

Že tu na talíři nikde nenajdete hovězí, je nejspíš vzhledem k posvátnosti krav, jasné.

Indie v číslech

Indie je domovem miliard lidí, kteří mají úctu k přírodě a všemu, co v níž žije. Je tak domovem

  • více než 7 % světové populace savců,
  • 12 % všech ptáků,
  • 11 % všech ryb,
  • 4 % všech obojživelníků
  • 6 % všech druhů kvetoucích rostlin a mnoho národních parků a rezervací se ochraně zvířat také věnuje.
  • Najdete tu 87 národních parků, 13 bio rezervací a více než 400 přírodních rezervací.

Zvířata jako asijský slon, bengálský tygr, asijský lev, leopard a indický nosorožec jsou pro indickou kulturu velmi důležitá a jsou spojována s božstvy.

Tagy: