Žádné světlo na konci tunelu. Sestřičkám kvůli covidu zrušili dovolené přes svátky

Zdravotní sestřičky

Vánoční služby v nemocnicích

Letošní rok byl pro zdravotníky kvůli pandemii koronaviru obzvlášť náročný. Situace se v některých nemocnicích nezlepšila ani o svátcích. A zatímco si lidé po celé republice užívají vánoční atmosféru doma s rodinou, zdravotníci letos zažívají Vánoce, jaké dosud neměli. Zrušená volna, náročné směny a vidina na zlepšení je zatím nedohlednu.

Jana Pazourková zrovna plánuje vánoční služby na urgentním příjmu jihlavské nemocnice. Některým kolegyním musela oznámit nepříjemnou zprávu. „Řešili jsme tu kolegyni, která musela do karantény. Po ní si sestřičky rozebraly služby poměrně rychle, takže jsme rádi, že jsou natolik kolegiální a ještě mají síly na to vzít služby navíc,“ říká staniční sestra.

Každý den sem sanitky přivezou zhruba 25 nových pacientů. „Stavy pacientů jsou vážné a pro nás je to náročné. Holky jsou unavené a popravdě se už těšíme na nějaký odpočinek. Ale pořád nevidíme světlo na konci tunelu,“ dodává Pazourková.

Dovolenou sestřičkám zrušili

Na hraně svých možností jsou zdravotníci a lékaři také v havlíčkobrodské nemocnici. „Aktuálně máme stoprocentně zaplněné oddělení anesteziologie a resuscitace a další pacienti, kteří potřebují plicní ventilaci nebo přístroje high flow, jsou na interní jednotce,“ popisuje současnou situaci mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Podle zástupce primáře interního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě Aleše Bílka měly zdravotní sestry naplánované dovolené, vzhledem k současné situaci je ale musely zrušit. „Vzhledem k tomu, že nám nařídili antigenní a PCR testy a budeme v brzké době řešit i očkování proti covidu, musely se z dovolených stáhnout,“ informuje Bílek. O volno přišly také sestry, které pracují na odběrových místech. S testováním jim vypomáhá armáda i hasiči.

Přesto se personál snaží na sváteční atmosféru nerezignovat, po chodbách chodí s vánočními čelenkami a na COVID oddělení nechybí ozdobený stromeček.

Tagy: