Zjištění v kauze Dozimetr rozporují obhajobu Mlejnka. Chtěl dělat byznys, tvrdí novinář

Kroupa o nových informacích v kauze Dozimetr

V důležitém dokumentu kauzy Dozimetr, na který se vláda odkazuje, byly zavádějící i nepravdivé informace, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS investigativní novinář Janek Kroupa. Šlo totiž o neověřená fakta. Kroupa ve svém článku na webu Seznam Zprávy odhaluje, že nový ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek chtěl s podezřelými „dělat byznys“.

„Základní posun je, že hlavní argument vlády k ponechání Mlejnka na pozici ředitele civilní rozvědky byl dokument, který zástupci použili, aniž by si ho nechali ověřit. Byly v něm zavádějící, ale i nepravdivé informace,“ uvedl Kroupa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tato nová zjištění tak podle něj zpochybňují, že Mlejnek sehrál při odhalení skupiny podnikatele Michala Redla pozitivní roli. Tak ho totiž obhajovali ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS). „Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ oznámil ministerský předseda, později dodal, že ještě před tím, než do případu vstoupilo státní zastupitelství.

Zavádějící náznak

Klíčovou větu, která vnesla na kauzu nové světlo, cituje web Seznam Zprávy. „Z obsahu našich hovorů jsem dospěl k závěru, že je nutné obrátit se na policii, což jsem učinil,“ tak líčí roli Petra Mlejnka bývalý člen dozorčí rady pražského dopravního podniku a svědek Michal Zděnek.

Jenže Zděnek se tehdy prý na policii neobrátil a nepodal například trestní oznámení, jak by jeho věta mohla naznačovat. Bylo to právě naopak, policie si našla Zděnka sama. „Pan Mlejnek říkal jen část informací, některé informace zatajoval,“ vysvětlil Kroupa.

Mlejnek byl podle novináře navíc v kontaktu s daleko větší skupinou z lidí zapojených do kauzy Dozimetr, a to například s Pavlem Dovhomiljou nebo Luďkem Štefflem. Dokonce jim posílal servilní zprávy a obchodní nabídky, on s nimi chtěl dělat byznys,“ dodal jasně Kroupa.

Tagy:
policie podnikání Vít Rakušan ODS Petr Fiala korupce Starostové a nezávislí Dopravní podnik hl. m. Prahy Janek Kroupa Seznam Zprávy kauza Dozimetr Petr Mlejnek