Drama s Bělorusy očima Vladimíra Vůjtka ml.: Zaplaťpánbůh za dva body

Zaplaťpánbůh. Aspoň výhra za dva body. Určitě všem spadl kámen ze srdce. Tak glosoval drama české hokejové reprezentace v duelu mistrovství světa v lotyšské Rize proti Bělorusku bývalý útočník Vladimír Vůjtek mladší. Výhru 3:2 v prodloužení nepřeceňuje, naopak upozorňuje, že každý další duel na šampionátu bude pro Čechy téměř jako play-off.

CNN Prima NEWS přináší hodnocení experta Vladimíra Vůjtka mladšího, odchovance HC Vítkovice, nejlepšího střelce světového šampionátu 1997 ve finských Helsinkách, odkud má bronz.

Program MS 25. května

Skupina A
15:15 hodin, Velká Británie – Dánsko
19:15 hodin, Švýcarsko–Švédsko

Skupina B
15:15 hodin, USA–Kauachstán
19:15 hodin, Finsko–Norsko

Kompletní rozpis

Všichni jsme věděli, že to pro Čechy byl zápas o všechno. Kdyby dnes klopýtli, tak by nám moc šancí na postup nezůstávalo. A také to bylo na začátku vidět, hráči byli nervózní, nejezdilo jim to.

V první třetině měli Bělorusové tři, čtyři hodně nepříjemné situace. Ale od desáté minuty se kluci zvedli, lépe se pohybovali, měli jsme více puk na hokejkách a byli jsme lepší.

Samozřejmě nám ublížil šťastný gól s tečí ve druhé části, ale bylo důležité, že jsme dokázali rychle zareagovat krásným gólem. Když jsme dali na 2:1, tak se zápas lámal, měli jsme šance, ale neproměnili je. Od té doby to bylo hodně vyrovnané.

Ačkoliv jsem viděl zápas Bělorusů ve Švédy, přiznám, že mě velmi překvapili. Hráli výborně, ve třetí třetině měli více šancí, před vyrovnávací brankou měli moment, kdy nám nepůjčili puk. Divil jsem se, že po včerejším vyčerpávajícím duelu se Švédy zvládli další takový a měli síly až do jeho konce.

Což potvrdili v prodloužení. V něm jsme tedy měli velké štěstí. Zaplaťpánbůh.

A zaplaťpánbůh za výhru, i když ne za tři body. Zopakuji, že to byl zápas o všechno. Skutečně si nedovedu představit, kdybychom dnes prohráli, jak bychom mohli postoupit. Spíš bychom si balili kufry.

Výkon byl daleko lepší než v prvních zápasech proti Rusům a Švýcarům, už jsme předváděli momenty, kdy se na náš hokej dalo dívat.

Pozitivní je, že jsme získali aspoň dva body, což se dá označit podle průběhu prodloužení za šťastné, a všem nám spadl kámen ze srdce. Líbilo se mi, jak jsme sehráli přesilovky, jednu z nich i proměnili.

Možná nejsem sám, na koho působí zvláštně vystupování trenéra Filipa Pešána na střídačce, že se ani po vítězeném gólu neradoval. Ano, zvenku se to hůře hodnotí. Každý trenér má svou vlastní tvář. Někteří jsou hodně bouřliví, snaží se hecovat. Na Filipovi vidím, že je hodně klidný. Asi je to jeho styl. Možná burcování hráčů nechává na asistentech.

Kdo mě dnes z českých hráčů zaujal, byl Filip Hronek. Podal výkon, na který jsme u něj zvyklí, ale který jsme čekali již dříve. Hodně se zvedla i první řada, Jan Kovář má za sebou nejlepší zápas na tomto mistrovství.

Vím, že je to pro některé, a tedy i pro tým složité. Někteří přijeli na poslední chvíli a nějaký čas zabere, než si to tzv. sedne. Připomenu, že jsme hráli třetí utkání a potřetí v jiné sestavě, což je pro českou reprezentaci netypické.

A na hráčích bylo vidět, že chybí pohoda. Dvakrát jsme prohráli a byli jsme na hraně vyřazení z turnaje. To se promítlo do startu utkání. A naopak, když jsme otočili na 2:1, bylo vidět, jak si hráči více věří, začali kombinovat.

Je třeba, aby to předvedli i v následujícím velmi důležitém zápase proti Švédsku, které odstartovalo do turnaje stejně špatně jako my. Ať chceme nebo nechceme, pro nás už teď začalo play-off. A třeba tento duel už skutečně bude ten rozhodující. Vždyť podle dosavadního vývoje nemusíme postoupit ani my, nebo ani oni. Jeden z těchto velkých týmů to může tzv. odskákat.

Mám ještě jeden postřeh, zaráží mě, že Šimon Hrubec dostal většinu gólů do horní poloviny branky, přestože je to vysoký gólman. Jasně, je to stylu, ale myslím, že dříve by brankář zůstal stát a puky by ho více trefovaly do hrudníku. Ale dnes je zřejmě moderní tzv. slidování a to, že brankáři klečí skoro při každé střele. A když se najde šikovný hráč a umí to trefit, je to vždy gól.

Syn bývalého vítkovického útočníka a následně úspěšného trenéra jak na klubové, tak i reprezentační úrovni, působil kromě Vítkovic v domácí extralize také ve Spartě Praha a v celku Ocelářů Třinec, celkově v ní odehrál 255 utkání, v kterých vstřelil 82 branek. Ve finských klubech Ässät Pori a Hämeenlinna nastoupil k 137 zápasům s bilancí 60 gólů a 95 nahrávek. Prosadil se také v NHL, kde oblékal dres týmů Montreal Canadiens, Edmonton Olilers, Tampa Bay Lightning, Atlanta Thrashers a Pittsburgh Penguins. Celkem nastoupil ke 110 duelům, zaznamenal v nich 37 kanadských bodů za sedm branek a 30 asistencí. Část kariéry strávil též v klubech KHL Severstal Čerepovec a Chimik Voskresensk, stejně jako ve Švýcarsku. Za českou reprezentaci sehrál 65 utkání. Vladimír Vůjtek nyní spoluvlastní s Michalem Sivkem sportovní agenturu Eurohockey Services zastupující hokejisty v klubech po celé Evropě, Severní Americe a NHL, či mezinárodní KHL.

Tagy:
hodnocení NHL Bělorusko komentář hokej Česko Filip Pešán HC Vítkovice Ridera mistrovství světa v hokeji 2021 MS v hokeji 2021 Vladimír Vůjtek mladší sportovní soutěž Mistrovství světa v ledním hokeji Reprezentace Vladimír Vůjtek Dinamo Riga