Neštěstí v Ostravě. Záchranáři oživovali tonoucí 19leté dívky, jsou v kritickém stavu

Dramatické chvíle prožili záchranáři vpodvečer v pondělí 21. srpna v areálu koupaliště v Ostravě-Porubě. Na místě se topily dvě osoby, devatenáctileté dívky. Do příjezdu zdravotníků na místo se přítomným již podařilo obě dívky vytáhnout na břeh, nejevily však známky života. Díky snaze záchranářů se během deseti minut podařilo obě resuscitovat, jejich stav byl však kritický.

„Posádky Zdravotní záchranné služby Moravskoslezského kraje zasahovaly v pondělí 21. srpna vpodvečer v areálu koupaliště v Ostravě-Porubě. Před půl šestou bylo krajskému operačnímu středisku oznámeno tonutí dvou osob. Na místo události vyslali operátoři celkem čtyři týmy, z toho dva lékařské, a to ze základen v Porubě a Zábřehu,“ informoval na webu záchranné služby její mluvčí Lukáš Humpl.

ČTĚTE TAKÉ: Další tragédie v Rakousku. Čech se utopil v jezeře před zraky svého šestiletého syna

Na koupališti se topily dvě devatenáctileté dívky. „V okamžiku příjezdu posádek byly obě již vytaženy na břeh,“ pokračoval mluvčí. Jak na sociálních sítích uvedla jedna z uživatelek, její otec – záchranář – měl dívkám značně pomoci. „Zachránil je, jednu vytáhl z vody. Jinak by už tady nebyly,“ tvrdí.

Navzdory tomu, že se obě tonoucí osoby podařilo dostat na břeh, nejevily známky života. „Přesný údaj, jak dlouhou dobu byly obě postižené pod vodní hladinou, nemají záchranáři k dispozici. Probíhala u nich základní první pomoc a týmy ZZS ihned zahájily rozšířenou resuscitaci za použití přístrojové techniky a léků,“ líčil dramatické chvíle Humpl s tím, že jedné z pacientek byl podán defibrilační výboj.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Riskoval život kvůli dívce, pod níž se probořil led. Darujte Dominikovi Srdce pro hrdinu

„Během deseti minut se u jedné a poté u druhé podařilo obnovit spontánní krevní oběh. Se zajištěnými dýchacími cestami a na umělé plicní ventilaci je pak záchranáři obě přepravili a předali do další péče na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Ostrava. Stav pacientek byl v té době kritický,“ dodal mluvčí záchranářů. Podle informací Deníku byly obě dívky v kritickém stavu i v úterý.

Tagy: