Drsná americká odplata za mrtvé vojáky. Zasáhli jsme, co jsme měli, chlubí se Pentagon

Americký bombardér B-1 Lancer

Americké letecké údery v Iráku a Sýrii zasáhly 85 cílů

Páteční americké letecké údery v Iráku a Sýrii mířily na cíle spojené s lednovým útokem na americké vojáky v Jordánsku a byly vedeny tak, aby se vyhnuly civilním obětem, citují média mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho. Podle Pentagonu americká munice zasáhla to, co zasáhnout měla. Washington operaci označuje za první fázi své odpovědi na smrtelný útok proti svým vojákům z minulého týdne. Americká stanice CNN podotkla, že se do operace zapojily také bombardéry B-1.

„Víme, že jsou ozbrojenci, kteří tato místa využívají, íránské revoluční gardy i příslušníci milic spřízněných s Íránem. Údery jsme provedli s vědomím, že patrně způsobí oběti na životech v těchto zařízeních,“ řekl podle agentury Reuters Douglas Sims, šéf operací ve sboru náčelníků štábů USA .

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA zahájily odvetné údery po zabití vojáků v Jordánsku. Ostřelují cíle v Iráku a Sýrii

Americké letectvo podle Simse načasovalo operace tak, aby bylo jasné počasí a údery bylo možné provést „s větší sebejistotou“ a přesností, cituje generálporučíka Reuters. Není jasné, kolik životů mezi příslušníky milic si údery vyžádaly.

Americké síly podle prohlášení armády zasáhly přes 85 cílů na sedmi místech na východě Sýrie a v Iráku, konkrétně šlo o objekty jednotek Kuds spadajících pod íránské revoluční gardy a jim blízkých ozbrojených skupin.

Íránská tisková agentura Tasnim spojená s revolučními gardami podle deníku The New York Times (NYT) uvedla, že terčem náletu byla také centrála irácké milice Hašd Šaabí, která má blízké vazby na Írán. Podle jiných íránských zdrojů Američané zasáhli také iráckou skupinu Katáib Hizballáh.

Právě Katáib Hizballáh, součást širšího uskupení Islámský odpor v Iráku, USA podezírají z lednového dronového útoku v Jordánsku, který si vyžádal životy tří amerických vojáků.

Ani Bílý dům, ani Pentagon neupřesnily, jaké budou další kroky amerických sil. Prezident Joe Biden ve svém prohlášení uvedl, že USA neusilují o konflikt na Blízkém východě či kdekoliv jinde, ale odpoví na jakékoli úspěšné útoky proti Američanům. Naznačil rovněž, že americká operace není u konce. Jeho mluvčí Kirby řekl, že údery začaly v pátek a pokračovat budou v dalších dnech.

Některé z dotyčných proíránských milic ohrožovaly americké základny na Blízkém východě už v minulých letech. Své útoky proti americkému personálu, který v oblasti setrvává v rámci mezinárodní protiteroristické operace, však vystupňovaly po začátku války mezi Izraelem a hnutím Hamás 7. října loňského roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spojené státy rozmístí ve Velké Británii jaderné zbraně. Reagují tak na napětí v Evropě a válku na Ukrajině s Ruskem.

Tagy: