Drsná zpověď mladých ruských vojáků: Naše země nás hodila do sr*ček. Máme staré zbraně

Mladí ruští vojáci

Ve videu sdíleném na Twitteru a na proukrajinských kanálech Telegramu si skupina deseti mladých ruských vojáků v přilbách nadměrných velikostí a s kalašnikovy AK-47 ze 40. let v rukou stěžuje, že samopaly nestřílejí a že byli svojí zemí „hozeni do sr*ček“. Moskva prý posílá do války obyčejné studenty.

Chlapci, kteří jsou údajně příslušníky 15. samostatné motostřelecké brigády, se natáčeli na korbě nákladního auta poblíž Sumy, nedaleko hranic s Ruskem.

„Poznejte pravdu. Ruské ministerstvo obrany o nás nemá ani ponětí, ani co tu děláme. Byli jsme uvrženi do sr*ček,“ řekl ve videu jeden z vojáků. „Naše pušky jsou ze čtyřicátých let. Nestřílejí, ku*va. Posílají obyčejné studenty do války,“ dodal další.

Na nepřítele se starými zbraněmi

Jeden z mladíků v ruské vojenské helmě, která je mu příliš velká, na sebe ukazuje a říká: „Je mi 18 let.“ Pak drží v ruce samopal AK-47, poprvé vydaný sovětským vojákům v roce 1947. „Dostali jsme automatické pušky na Grady, dělostřelectvo, minometné granáty,“ stěžoval si voják.

O klesající morálce a špatné výbavě ruských vojáků se nehovoří poprvé. Například podle ředitele britské zpravodajské služby GCHQ Jeremyho Fleminga někteří ruští vojáci na Ukrajině odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení. Rusové podle něj dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo.

„Teď už jsou (Rusové) unavení. První dny to bylo těžké. Ostřelovali nás. Byli jsme nervózní. Teď si myslím, že ztrácí sílu. Už nemají ten oheň, zápal. A my jej naopak nabíráme. Doufám, že brzy vybojujeme zpátky naše území. Jestli se zakopali, to nemůžu říct, ale podle našeho pocitu a vzhledem k intenzitě bojových akcí si myslím, že jednotky, které jdou proti nám, nikdy nevedly boje, nebyly na Donbasu jako jiné jednotky, se kterými jsme se setkali během těch osmi let. Dělají hodně chyb,“ řekl štábu CNN Prima NEWS ukrajinský voják Eduard.

Putin nedodržel slovo

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil, že nebude posílat mladé, nevycvičené brance na válečnou frontu, ale svůj slib porušil. Putin ve čtvrtek také nově podepsal výnos o jarních odvodech do armády. K vojenské službě má být od 1. dubna do 15. července povoláno 134 500 občanů Ruské federace ve věku od 18 do 27 let, oznámila agentura TASS. Základní vojenská služba v Rusku trvá 12 měsíců.

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo v této zemi nejméně 1 232 civilistů. Oznámil to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), který dosud potvrdil také úmrtí 112 dětí. Ukrajinská ombudsmanka ale ve čtvrtek informovala o celkem 148 zabitých dětech.

Z Ukrajiny v obavách o život uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony jich opustily své domovy, ale zůstávají na Ukrajině.

Tagy: