Ruští vojáci odmítají plnit rozkazy. Sestřelili vlastní letadlo, říká šéf britských špionů

Někteří ruští vojáci na Ukrajině odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení, uvedl ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Rusové podle něj dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo, jsou celkově velmi špatně vybavení a mají nízkou morálku. O Flemingově projevu v australské Canbeře informovala agentura Reuters.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před pěti týdny již zemřely tisíce lidí, intenzivní boje v zemi nadále pokračují. Z Ukrajiny v obavách o život uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony jich opustily své domovy, ale zůstávají na Ukrajině.

„Ruský prezident Vladimir Putin velmi špatně odhadl průběh a důsledky invaze na Ukrajinu, uvedl Fleming. Je zjevné, že podcenil odpor Ukrajinců. Podcenil také sílu koalice, kterou jeho činy stmelily. Podcenil ekonomické důsledky sankčního režimu a přecenil schopnosti své armády zajistit rychlé vítězství,“ dodal šéf GCHQ.

Ačkoliv se Putinovi poradci obávají říct vládci Kremlu pravdu, „režimu už teď musí mít zcela jasný rozsah dopadů těchto chybných rozhodnutí“, uvedl rovněž Fleming. Vedení ruské armády opakovaně tvrdí, že během „speciální vojenské operace“, jak válku na Ukrajině nazývá, dosahuje svých cílů. V úterý Moskva veřejně určila za nový cíl převzetí Donbasu.

Zelenskyj vede úspěšnou „informační operaci“

Fleming v projevu na australské univerzitě varoval, že Rusko útočí na kybernetické cíle a ztráty ve vlastních řadách doplňuje žoldnéři. Ačkoliv rozsáhlé kybernetické útoky z Ruska se předem očekávaly, podle Fleminga to nikdy nebyly hlavní ruské zbraně, těmi je pozemní boj.

Po kritice ruského prezidenta Putina z Flemingových úst zazněla pochvala na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocenil jeho „informační operaci“, která je velmi účinná v boji proti masivní ruské dezinformační kampani šířící válečnou propagandu.

Britská zpravodajská služba GCHQ shromažďuje komunikaci z celého světa s cílem identifikovat hrozby pro Británii a zamezit jim. Spolu se zpravodajskými službami Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu tvoří anglofonní alianci Five Eyes.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina zpravodajská služba Five Eyes Rusko Reuters Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Canberra