Rusové ztrácejí zápal, tvrdí Ukrajinci. Štáb CNN Prima NEWS se vypravil za vojáky na frontu

Štáb CNN Prima NEWS na dostřel od frontové linie

V Charkově na východě Ukrajiny se stále nachází štáb CNN Prima NEWS. Prakticky celá východní Ukrajina je pod téměř nepřetržitou palbou, a tak reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger zamířili blíže k bojové linii.

Stomatová se Schürgerem se nikdy nedostali tak blízko válečné frontě jako během čtvrteční cesty. Všude byla vidět zničená munice, krátery po střelách a dohořívající oheň. „Shodili sem (Rusové) letecké pumy. Zahynulo tu šest mých vojáků,“ popsal přímo na místě jeden z ukrajinských vojáků. „Předtím operovali pořád, ale používali menší množství munice. Teď operují málo, ale používají větší množství munice, takže trošku změnili svoji taktiku,“ dodal.

„Teď už jsou (Rusové) unavení. První dny to bylo těžké. Ostřelovali nás. Byli jsme nervózní. Teď si myslím, že ztrácí sílu. Už nemají ten oheň, zápal. A my jej naopak nabíráme. Doufám, že brzy vybojujeme zpátky naše území. Jestli se zakopali, to nemůžu říct, ale podle našeho pocitu a vzhledem k intenzitě bojových akcí si myslím, že jednotky, které jdou proti nám, nikdy nevedly boje, nebyly na Donbasu jako jiné jednotky, se kterými jsme se setkali během těch osmi let. Dělají hodně chyb,“ má jasno Eduard, další ukrajinský voják.

Ukrajinka zachránila 20 vojáků

Na jednom z míst stále dohořívala plynová stanice, přestože útok na místě proběhl už před několika dny. „Zvykla jsem si. Mobilizovala jsem se v roce 2014. Když mi tehdy bylo 19 let, bylo to těžké se s tím vším srovnat, ale teď to beru jako svou práci,“ komentovala aktuální dění ukrajinská vojenská zdravotnice.

„Za dobu okupace ukrajinského území Ruskou federací jsem zachránila dejme tomu více než 20 vojáků. Většinou šlo o poranění šrapnely. Nebezpečné je krvácení z aorty. To končí okamžitou smrtí. Je potřeba včas krvácení zastavit,“ připojila zdravotnice.

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo v zemi nejméně 1 232 civilistů. Oznámil to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), který dosud potvrdil také úmrtí 112 dětí. Ukrajinská ombudsmanka ve čtvrtek informovala celkem o 148 zabitých a 232 zraněných dětech.

Tagy: