Drsný zákrok kvůli banalitě: Řidiče vytáhla z auta zásahovka, ve voze seděla tříletá dcera

Policie Slovenské republiky (ilustrační foto)

Český řidič ve slovenských poutech

Tvrdý zásah policie zažil na vlastní kůži český řidič ve slovenské Žilině. V době, kdy ho členové zásahové jednotky tahali z auta a mířili na něj pistolemi, brečela ve voze jeho tříletá dcera. Důvodem zadržení přitom mělo být lehké odření zaparkovaného auta a následný odjezd z místa nehody, přičemž on sám tuto verzi odmítá. Uklidnit plačící dítě mu policisté umožnili až po čtvrt hodině, poté mu sundali pouta a beze slova odjeli. Řidič považuje zásah za neadekvátní a hodlá se obrátit na inspekci ministerstva vnitra. Reakci zadrženého přinesl web Žilinak.sk.

Ke kontroverznímu zásahu došlo ve čtvrtek 8. února u žilinského obchodního centra Aupark. Pan Vlastimil Nový vyzvedl malou dcerku ze školky, když vyjížděl na hlavní silnici, zavadil svým vozem o přední nárazník jednoho ze zaparkovaných automobilů, popisuje situaci web Žilinak.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na přejezdu: Auto s Jozefem sešrotoval vlak. Nefungoval semafor, tvrdí zdrcení přátelé

„Náraz jsem nijak necítil, takže jsem pokračoval dál v jízdě. Až poté jsem zpětně zjistil, že se majitel poškozeného vozidla vydal za mnou a mezitím kontaktoval místní policii,“ uvedl zadržený muž pro web.

Policie ho měla podle jeho slov poté pronásledovat asi 250 metrů, dokud mu na křižovatce u obchodního centra nezablokovaly policejní vozy cestu. Hlídky na jeho vůz namířily zbraně a z auta ho vyvlekly na chodník. „Já jsem jim ukazoval, že mám prázdné ruce. Chytli mě a zpacifikovali drsným způsobem. Mám naraženou hlavu a ruku,“ popsal Nový.

Scéna jako z akčního filmu se navíc odehrávala před zraky jeho tříleté dcery, která vše s pláčem pozorovala, připomíná web Nový čas. „Během nasazování pout jsem je upozornil, že mám v autě malé dítě. Na tuto informaci však nijak nereagovali. Jejich chování nebylo profesionální, ale dost hrubé. Nic mi nevysvětlili – ani důvod zadržení, ani má práva,“ vyčetl mužům zákona řidič.

Řidič se hodlá obrátit na inspekci

Uklidnit a zkontrolovat dcerku mu zasahující policisté umožnili až po 15 minutách. „Po provedení úředního úkonu proti podezřelému jsme se ujistili, že u sebe nemá zbraň a bylo mu dovoleno komunikovat s dítětem v zadní části sedadla za zatemněnými okny,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství policejního sboru v Žilině Zuzana Šefčíková.

Následně policisté místo opustili a nechali tam pana Vlastimila s majitelem poškozeného vozu. „Vůbec mi nevysvětlili, v čem byl problém. Nejspíše se obrátím na Úřad inspekční služby při ministerstvu vnitra a nechám celou záležitost přešetřit, jelikož považuji postup zásahové jednotky za neadekvátní,“ dodal pan Vlastimil.

Policisté ale tvrdí, že jejich zásah byl přiměřený a nevyhnutelný. „Na základě povahy samotného oznámení policie nikdy nepodceňuje nebezpečí a rizika, která mohou kdykoli nastat,“ sdělila Šefčíková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kopou do chodců za body. Dětské gangy děsí Slovensko, z krve na ulici si udělaly soutěž

Tagy:
dítě policie Slovensko doprava řidič Čech automobil inspekce obchodní centrum zákrok Žilina pasažéři Zásahová jednotka Aupark Úřad inspekční služby